U Španjolskoj dva dana žalosti za 62 poginula vojnika

ŠPANJOLSKA vlada je u srijedu proglasila dva dana žalosti u znak sjećanja na 62 španjolska vojnika koji su poginuli u ponedjeljak u zrakoplovnoj nesreći na sjeveroistoku Turske dok su se vraćali s mirovnog zadatka iz Afganistana.

Španjolski tisak piše u srijedu o svjedočenjima obitelji vojnika koji su kritizirali nedostatnu sigurnost zrakoplova koji se koriste za prijevoz španjolskih postrojbi, a posebice tog ukrajinskog zrakoplova za kojeg je zapovjednik Jose Anbtonio Fernanadez neposredno prije ukracaja tvrdio da je nesiguran.

Španjolski ministar obrane Federico Trillo je tvrdio da je zrakoplov Jakovljev YAK-42 kvalitetan zrakoplov te da mu za to jamči NATO putem svoje prijevozne agencije Namsa.

Glasnogovornik NATO-a Yves Brodeur rekao je za dnevni list El Mundo: "Namsa je posrednik, mi ne pregledavamo zrakoplove. Ako zrakoplov nije bio pripreman za letenje ukrajinske vlasti nisu smjele produžiti dozvole".

Nakon tih izjava, Trillo je na državnoj televiziji TVE najavio da je predao žalbu protiv glasnogovornika glavnom tajniku NATO-a Georgeu Roberstonu.

On je također izjavio da "ono što se dogodilo ukazuje prije na ljudsku nego na mehaničku pogrešku", spomenuvši istragu koju su vodile turske vlasti.

Tijela poginulih vojnika trebaju stići u srijedu oko 18 sati u vojnu bazu Torrejon u predgrađu Madrida gdje će se odvijati pogreb u nazočnosti španjolskog kralja Juana Carlosa i kraljice Sofie, nasljednika Felipea i šefa španjolske vlade Jose Maria Aznara.

Pročitajte više