U Španjolskoj dvoje djece završilo na odvikavanju od mobitela

DVOJE djece u dobi od 12 i 13 godina primljeno je u bolnicu za duševne bolesti kako bi se riješili ovisnosti o svojim mobitelima.

U bolnicu su ih doveli njihovi roditelji uz izgovor da djeca nisu bez mobitela bili sposobni izvršavati svakodnevne obaveze. Njihovi rezultati u školi su bili jako loši, a rodbini su lagali kako bi dobili novac kojeg su trošili na mobitel. Tijekom odvikavanja tri mjeseca će morati biti bez svojih mobitela.

Liječnik Maite Utges koji vodi ustanovu kazao je da je ovo prvi put da njihova bolnica liječi djecu od takve ovisnosti. "Kod oboje je primijećen poremećaj u ponašanju zbog čega su njihovi rezultati u školi bili jako loši, također imaju problema sa vođenjem normalnog života", kazao je za BBC. Drugi stručnjak za ovisnosti, dr. Jose Martinez - Raga, kaže da djeca koja postanu ovisna o mobitelima mogu postati poput onih koji takav problem imaju s video igricama - postanu razdražljivi, povučeni i antisocijalni, a njihov uspjeh u školi je jako slab.

Također je upozorio da je ovaj slučaj samo "vrh ledenog brijega" te da ovisnost o mobitelima može postati velika opasnost u budućnosti. U mnogim zemljama se počinje razmatrati o utjecaju kojeg na djecu imaju reklame telekomunikacijskih kompanija, a dr. Utges je preporučio roditeljima da djeci mlađoj od 16 godina ne daju mobitel na korištenje.

J.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više