Tisuće na ulicama Španjolske u propalestinskim prosvjedima: "Zaustavite genocid"

Screenshot: Twitter

Tisuće ljudi izašle su jučer na ulice Španjolske, na 75. godišnjicu Opće deklaracije o ljudskim pravima, prosvjedujući protiv izraelskog ubijanja civila u Pojasu Gaze i kršenja prava Palestinaca. Prosvjednici s palestinskim zastavama okupili su se na glavnom madridskom trgu Puerta del Sol, ispred zgrade regionalne vlade.

"Danas, na međunarodni dan ljudskih prava, ne smijemo zaboraviti Palestinu", poručili su organizatori. "Sloboda Palestini", "Zaustavite genocid u Gazi" i "Izrael, teroristička država" vikali su okupljeni. Prosvjednici u Pamploni, na sjeveru Španjolske, zatražili su "prestanak genocida nad Palestincima" te prestanak izraelske vojne operacije. 

 

"Ljudska prava su umrla jer Izrael, uz bezuvjetnu podršku SAD-a i EU, provodi genocid"

"Ljudska prava su umrla jer Izrael, uz bezuvjetnu podršku SAD-a i EU, provodi genocid kako ga je definiralo visoko povjerenstvo za ljudska prava pri UN-u", izjavio je Lidon Soriano ispred platforme "Bojkot Izraela" koja je organizirala okupljanje.

Povorka je nosila transparent na kojem je pisalo "Stop holokaustu u Palestini". Sličan prosvjed održan je u Cordobi, na jugu zemlje, ali i u drugim mjestima poput baskijske Guernice.

Netanyahu: Nastavit ćemo pravedni rat za eliminaciju Hamasa

Izraelska vojska je u protekla dva mjeseca ubila više od 17.000 palestinskih civila, od čega 70 posto žene i djece, izvijestila je zdravstvena služba iz Pojasa Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u subotu da će nastaviti "pravedni rat za eliminaciju Hamasa".

Sjedinjene Države su iskoristile u petak, tijekom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a, svoje pravo veta na novu rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre u Gazi, čime su odobrile nastavak izraelskih napada na Gazu. Inicijativu o prekidu vatre je unutar 24 sata podržalo 97 zemalja članica zabrinutih humanitarnom situacijom ondje.

Među njima je i Jordan, čiji je ministar vanjskih poslova Ayman Safadi rekao u nedjelju da Izrael ratom provodi sustavnu politiku protjerivanja Palestinaca iz Gaze. Jordan, koji graniči s palestinskom Zapadnom obalom koju je okupirao Izrael, prihvatio je najveći dio izbjeglih i protjeranih Palestinaca 1948. nakon stvaranja Izraela.

Oglasio se i španjolski premijer

Povodom Opće deklaracije, koju je usvojila Opća skupština Ujedinjenih naroda 1948. u Parizu, oglasio se danas i španjolski premijer Pedro Sanchez. "Opća deklaracija o ljudskim pravima stara je 75 godina i relevantnija je nego ikad. Braniti ih je svačija dužnost. Uvijek i bilo gdje u svijetu", poručio je Sanchez preko društvene mreže X.

Premijer Španjolske, koja još mjesec dana predsjeda EU, prozvao je u studenome Izrael za "neselektivno ubijanje palestinskih civila" i kršenje ljudskih prava. Izrael je u znak prosvjeda povukao svoju veleposlanicu iz Madrida.

Pročitajte više