U Španjolskoj vojnu obuku završilo 198 Ukrajinaca

Ilustracija: EPA

U ŠPANJOLSKOJ je danas 198 Ukrajinaca završilo vojnu obuku u trajanju od pet tjedana, nakon čega će se priključiti vojsci Ukrajine koja ratuje s Rusijom, izvijestila je španjolska novinska agencija EFE.

Skupina je prošla osnovnu obuku u vojnoj akademiji za pješadiju u Toledu, gradu 74 kilometra južno od Madrida. Nakon što napusti akademiju, u nju će ovaj tjedan doći novi kontingent Ukrajinaca koji će na zahtjev ukrajinske vojske proći specijaliziranu obuku. U ožujku će doći treći kontingent Ukrajinaca bez vojnog znanja.

"Europska unija je dogovorila s Ukrajinom vojnu obuku u trajanju dvije godine", rekao je kapetan Carlos Vela Guerrero, zadužen za osnovnu vojnu obuku. "Motivacija polaznika je iznimno visoka jer znaju s čime će se susresti kada dođu u svoju zemlju. Nastoje stoga brzo napredovati u obuci", dodao je.

Hrvatski sabor protiv takve odluke

Dio zemalja EU pristao je obučavati vojnike iz Ukrajine na svom teritoriju. Hrvatska vlada, predvođena premijerom Andrejem Plenkovićem, također je to htjela provoditi u Hrvatskoj, no Hrvatski sabor je većinom glasova to spriječio. Protiv je bio i predsjednik Zoran Milanović smatrajući da bi Hrvatska time mogla ući u rat s Rusijom.

Skupina Ukrajinaca koja je upravo završila obuku u Toledu u prosjeku je stara 24 godine te dosad nije prolazila vojnu obuku. Sve osobe iz te skupine potpisale su ugovor na tri godine s ukrajinskom vojskom, bez obzira na to kada rat završio. Među njima su 192 civila, od kojih četiri žene, te šest vojnih zapovjednika.

"Nikada nisam mislila da će mi život imati tako nagli zaokret"

Među polaznicima je bila 35-godišnja Alona, koja je četrnaest godina živjela u Španjolskoj. U prosincu je odlučila otići u Ukrajinu kako bi se prijavila u vojsku i pomogla sunarodnjacima. Kaže da je do tada radila kao novinarka i prevoditeljica, no da je "osjetila da mora nešto učiniti za svoju zemlju".

"Nikada nisam mislila da će mi život imati tako nagli zaokret", izjavila je i dodala da su je majka i brat podržali u odluci. Uvjerena je da će Ukrajina pobijediti u ratu koji traje gotovo godinu dana. Oleksandr Demčuk, 47-godišnji pukovnik, zahvalio je na "srdačnom dočeku" i "obuci koju su prošli njegovi sunarodnjaci u Toledu". "Poslužit će nam da obranimo zemlju", naglasio je.

Rusija, koja je 24. veljače 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu, kaže da vojni savez NATO sudjeluje u ratu protiv nje. Španjolska je od 1982. godine članica NATO-a.

Pročitajte više