U Split stiglo 16 stranih policajaca

Foto: Hina

U SPLITSKO-DALMATINSKOJ Policijskoj upravi predstavljeno je 16 stranih policajaca koji će u sklopu projekta  Sigurna turistička sezona ovoga ljeta raditi na širem splitskom području.

Policajci su u Split stigli iz Češke, Slovačke, Poljske, Njemačke i BiH, a uskoro će im se pridružiti i kolege iz Italije te Francuske, pa će ih ukupno biti 19 iz sedam država.

Načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić rekao je da će im strane kolege pomoći ostvariti cilj, a to je sigurna turistička sezona. Dodao je i kako s obzirom na to da će se ovoga vikenda u Splitu održati festival Ultra usko surađuju i s carinskom te poreznom upravom čiji su pročelnici bili na konferenciji za medije.

"Na ovaj formalan način želimo pokazati naše funkcionalno partnerstvo i želju da po svim segmentima sigurnost i interes hrvatskih državljana, države i svih naših gostiju bude ispred uobičajenog odnosa. Svi želimo napraviti najviše što možemo da se svaki naš gost osjeća najsigurnije na ovom području. Neki od danas predstavljenih stranih policajaca se višekratno vraćaju na naše područje, a to je dokaz da smo dobri domaćini i da ovaj projekt dobro funkcionira", istaknuo je načelnik Marendić.

Radit će u odorama zemalja iz kojih dolaze

Paško Ugrina iz Odjela za prevenciju splitske policije novinarima je rekao da će strani policajci raditi u većem broju policijskih postaja u županiji, da će službu obavljati u odorama država iz kojih dolaze, a u situacijama kada to bude potrebno i u civilu. Cijelo vrijeme će s njima biti hrvatski policajci i to ne samo na postajnim područjima gdje rade nego i tamo gdje bude postojala potreba bilo kojeg stranog državljanina koji želi kontakt ili pomoć svoje policije.

"Podatke o boravku stranih policajaca na našem području imaju sve žurne službe, a sigurno je da ćemo uz njihovu nazočnost i trud pokušati realizirati veći broj strateških prioriteta ove Policijske uprave, a jedan od njih je vidljivost i dostupnost policije na javnim mjestima. Posebnost je i dolazak francuskih policajaca koji će boraviti u Splitu, ali i povratak talijanske policije koja će u kolovozu boraviti na Hvaru. Prvi angažman stranim policajcima bit će ovoga vikenda na Ultra festivalu", rekao je Ugrina.

Policijska službenica iz BiH Ivana Lizdek u Split je stigla zajedno s kolegom Adisom Gabelićem. U Sarajevu radi u Jedinici za podršku, a u Hrvatskoj će raditi sve poslove koje rade policijski službenici u Policijskoj postaji Makarska. Rekla je da će njen kolega raditi u civilu, ali po potrebi i u uniformi, te dodala da su prvi put u Splitu i da su za sada zadovoljni te da se raduju suradnji s hrvatskom policijom.

"Česi nisu problematični turisti, a na ovaj način se osjećaju sigurno"

Slovački policajac Štefan Banyar, koji u svojoj zemlji u Bratislavi radi na očevidima prometnih nesreća, izjavio je da će svoju službu obavljati u odori i bez naoružanja, te da hrvatske kolege mogu računati na njihovu pomoć, dok je Nijemac Martin Danzer izjavio da mu je drago opet, po peti put, biti i raditi u splitskoj zračnoj luci. Istaknuvši kako već 11 godina surađuju s hrvatskom policijom, policijski službenik iz Češke Darko Stankovič je kazao kako je to znak da je projekt dobar, baš kao i rezultati zbog čega nastavljaju suradnju i ove godine.

"Mi ćemo biti na području Omiša, a u suradnji s kolegama i u drugim mjestima županije. Pružat ćemo podršku našim građanima u informacijama, ali i onda kada su oštećeni nekim kaznenim djelom. Godišnje u Hrvatsku na ljetovanje stigne oko 800 tisuća, čak do milijun Čeha. Prema statistikama, Česi nisu problematični turisti, ali im na ovaj način dajemo određenu psihičku podršku da se osjećaju sigurno i da nam se mogu obratiti", zaključio je na kraju Stankovič.

Pročitajte više