U Splitu održana komemoracija za Vjekoslava Ivaniševića

Foto: Miranda Čikotić/ Pixsell

KOMEMORACIJOM u palači Milesi odana je počast splitskom arhitektu Vjekoslavu Ivaniševiću (72), koji je nakon teške bolesti umro krajem prošlog tjedna, a kako je rekao gradonačelnik Andro Krstulović Opara, prolazeći Splitom "vidimo mnoštvo biljega" koje je ostavio taj arhitekt.

"Prolazeći Splitom vidimo mnoštvo biljega Vjekoslava Ivaniševića", istaknuo je na komemoraciji splitski gradonačelnik, dodajući da je Ivanišević kao arhitekt i urbanist vjerovao da u "političkom angažmanu i aktivnom društvenom djelovanju struka mora i jedino tako može doći do izražaja".

Opara: Split i Splićani moraju biti zahvalni

"Split i Splićani moraju biti zahvalni što je Ivanišević svojim stručnim angažmanom pomogao ne samo promišljanju razvoja grada nego što je pomogao unijeti u vlasništvo grada brojne vojne objekte i što je kao gradski vijećnik vodio računa da kapital ne pojede grad", rekao je Krstulović Opara.

Splitski gradonačelnik posebice je zahvalan Ivaniševiću što je, unatoč svojoj bolesti, prihvatio poziv voditi ocjenjivački tim koji je trebao izabrati najbolje rješenje za Žnjanski plato.

"On je taj ocjenjivački tim vodio časno i pošteno. Šjor Vjeko je shvatio da je Žnjan mjesto na kojem će red i pitomost zamijeniti nered i bezakonje i borio se do zadnjeg trenutka za to načelo", rekao je Krstulović Opara. Prema njegovim riječima, Splićani trebaju sačuvati Ivaniševićevu neopipljivu, a toliko snažnu prisutnost u tom gradu - "taj duh sebeljublja kojem je šjor Vjeko dao mjeru".

Akademik Davorin Rudolf rekao je na komemoraciji nazočnoj obitelji Vjekoslava Ivaniševića kako su iza njega ostala "ostvarenja duha i kreacija uma zbog kojih mogu biti ponosni".

Ivaniševićevim odlaskom, kako je rekao akademik Rudolf, "osiromašeni smo za jedan talent, za jednog istinskog meštra arhitekture". Predsjednik splitskoga Društva arhitekata Dragan Žuvela istaknuo je kako je Ivaniševića krasila "ljubav prema struci i izostanak bilo kakvog koristoljublja", a Ivaniševićev prijatelj Matko Marušić da je Ivanišević bio častan čovjek.

Bio jedan od osnivača splitskog HDZ-a

Predsjednik splitskoga HDZ-a Petar Škorić podsjetio je kako je Ivanišević bio jedan od autora osnivačkih dokumenta HDZ-a u Splitu. "Kao istinski domoljub, smatrao je da naš narod svoj puni prosperitet može ostvariti isključivo neovisno u svojoj samostalnoj Hrvatskoj", rekao je Škorić.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je u četvrtak sućut obitelji Vjekoslava Ivaniševića, ističući kako je svojim urbanističko-arhitektonskim rješenjima ostavio neizbrisiv trag u Splitu.

Posljednji ispraćaj Vjekoslava Ivaniševića bit će danas kasno poslijepodne na splitskome groblju Lovrinac.

Pročitajte više