U Splitu otvoren novi suvremeni katastarski prostor

PODRUČNI ured za katastar u Splitu danas je preselio iz svojih skučenih i dotrajalih prostorija u najsuvremeniji prostor s modernom tehnologijom koji je na oko 380 četvornih metara smješten u Kliškoj ulici broj 6 u Splitu.

U nazočnosti županijskih i gradskih čelnika te brojnih uzvanika novi prostor za područni katastarski ured otvorio je ravnatelj Državne geodetske uprave Željko Bačić.

On je kazao kako je veliki preokret u katastru nastao novim zakonom kojim se napušta katastar zemljišta i uvodi vlasnički katastar, a sve u svrhu svođenja evidencije o zemljištu na jedan nazivnik. Tako za jednu nekretninu više ne bi bilo pet vrsta podataka nego sada postoji jedinstvena baza podataka o svakoj nekretnini, rekao je Bačić.

Pročelnik splitskog Područnog ureda za katastar Drago Butorac rekao je da novi prostori prije svega omogućuju bolji rad sa strankama i informatizaciju sustava. Arhivska građa s desecima tisuća eleborata, katastarskih planova i slično, koji su se proteklih 120 godina brižljivo čuvali, traži suvremeniji pristup i odnos što je sada omogućeno u novom prostoru, kazao je Butorac.

Pročitajte više