U Splitu otvorena izložba "Konavle - srednjovjekovna groblja"

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika (MHAS) u Splitu otvorena je danas izložba "Konavle srednjovjekovna groblja", autora Zdenka Žeravice i Ljiljane Kovačić iz Arheološkog odjela Dubrovačkih muzeja, a, kako ističu organizatori, riječ je o prvoj sveobuhvatnoj arheološkoj slici Konavala u srednjem vijeku.

Autori su uglavnom fotografijom i riječju na panoima te rijetkim nalazima prikazali 33 arheološke lokacije s grobljima koja su u pravilu bila položena uz srednjovjekovne crkve na tim prostorima. Nalazišta su uređena i određena kao prostori na kojima se tek treba razviti arheološka djelatnost. Rezultati su, prema do sada otkrivenom i zabilježenom, obećavajući, a autori su ovom izložbom uspjeli prikazati u kojem će se smjeru provoditi buduća istraživanja, rekao je na otvorenju izložbe ravnatelj MHAS-a Ante Milošević.

Premda je svrha izložbe, prema riječima autorskog dvojca, pokazati neprekinutu pripadnost Konavala hrvatskom i zapadnom kršćanskom kulturnom krugu, tek nakon cjelovitih iskapanja dobit će se uvid u opće stanje i dobiti odgovore na brojna pitanja koja zanimaju stručnu javnost.

Rezultati bi, kazali su, mogli potvrditi pripadnost hrvatskom i zapadnokršćanskom krugu te dati odgovore na niz upita, primjerice na pitanje količine duhovnog i materijalnog kontinuiteta naslijeđenog iz kasnoantičkog i starokršćanskog doba, a koje je usko povezano s etničkom i sakralnom konstantom starijih razdoblja. Moglo bi se precizno odrediti vrijeme i nositelje pokrštavanja tih prostora u ranom srednjem vijeku te etničku strukturu stanovništva.

Ravnatelj MHAS-a Ante Milošević predstavljanje prikazanog zaključio je riječima kako "napose veseli činjenica da će po završetku istraživanja cijeli prostor Konavala sasvim sigurno biti oplemenjen desecima zanimljivih arheoloških i kulturno-povijesnih lokacija koje su do sada ležale zapuštene i neprepoznate."

(Hina) xdstr ydd

Pročitajte više