U Splitu premijera novog Sedlarovog filma "Haag, EU ili Hrvatska tugo moja"

SPLITSKA gradska uprava drži da se Dan pobjede u gradu podno Marjana dosada nije obilježavao na primjeren način pa će zato 4. kolovoza na rivi 45 braniteljskih udruga organizirati svečani mimohod branitelja. Podijelit će i šest tisuća porcija srdele i rižota, a onda će se na Prokurativama upriličiti svjetska premijera novog filma Jakova Sedlara "Haag, EU ili Hrvatska tugo moja", koji je imao radni naslov "Gotovina - pisma iz Haaga".

"Film nismo ni pogledali, valjda će sve biti u redu..."

Sedlara je posebno oduševilo što je zamjenik splitskog gradonačelnika Jure Šundov kazao kako film nisu pogledali i da su uvjereni da će štiti dignitet Domovinskog rata. "Film nismo vidjeli. Ide autorima na dušu. To su osvjedočeni stručnjaci i ugledni građani ove države. Ne znamo kakve će reakcije biti. Idemo čista srca...", imao je poduži uvod Šundov. 

O EU i antisemitizmu

"Drago mi je na ukazanom povjerenju. Nema više komiteta, hvala Bogu. Premda će film iste večeri biti prikazan u još 30 gradova Hrvatske i BiH, svjetska premijera je u Splitu. Nema ništa ljepše za autora nego kad mu film prikažu pred nekoliko tisuća gledatelja", oduševljen je Sedlar. U Splitu će se predstaviti i glumci: Zrinka Cvitešić, Božidar Alić... U filmu nastupa i Armand Assante te čuvena izraelska plesna skupina Kibutz Contemporary Dance Company, s kojom je vrlo dobro surađivala i Sedlarova draga, dugogodišnja šefica splitskog baleta Almira Osmanović.

Sniman u Hrvatskoj, SAD-u, Poljskoj, Izraelu i Auschwitzu

"Glupo je da vam sad pričam radnju filma, ali to je jedan osobni pogled na sve što nam smeta, između ostalog i odnos prema EU i antisemitizmu. Nadam se da će publika uživati u filmu", kaže Sedlar. Posebnost filma je odjavna špica koja traje deset minuta jer sadrži imena 15.786 poginulih u Domovinskom ratu. Materijal je sniman u Pakoštanima, Zagrebu, New Yorku i Varšavi, logoru Auschwitz te Izraelu. Koštao je 700 tisuća eura, a traje 92 minute.

Pročitajte više