U Splitu "Solarne ćelije" oštećene za pola milijuna kuna

SPLITSKA policija podnijela je nakon kriminalističke obrade posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu protiv dvojice hrvatskih državljana M.J. (1951.) i Z.C. (1960.), obojice iz Splita, zbog osnovane sumnje da su splitsku tvrtku "Solarne ćelije" oštetili za pola milijuna kuna.

Kriminalističkom obradom je utvrđeno kako je M.J., odgovorna osoba poduzeća "Solarne ćelije" kao zakupodavac, sa Z.C., odgovornom osobom društva "Ravel" u Splitu kao zakupac, u nakani da pribave protupravnu imovinsku korist, potpisao nov neprecizan ugovor o zakupu u kolovozu 1998., iako je već postojao ugovor iz siječnja iste godine. Riječ je o ugovoru o zakupu skladišnog prostora na Težačkom putu u Splitu, pri čemu nije zatražen niti je ugovoren ikakav instrument osiguranja plaćanja. M.J. od 1. srpnja 1998. do 4. srpnja 2001., u vrijeme kada je bio odgovorna osoba tvrtke, nije ništa učinio da naplati ugovorne tražbine.

Pri službenoj primopredaji dužnosti osobi koja je došla na njegovo mjesto prešutio je i nije dao na uvid ugovor od 1. kolovoza 1998. Z.C. se nije držao nijedne ugovorne obveze, ni po ugovoru iz siječnja, ni po ugovoru iz kolovoza 1998., pa je dug "Ravela" "Solarnim ćelijama" do 31. prosinca 2001. dosegnuo najmanje 508.931,80 kuna.

M.J. je time počinio kažnjivo djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, a Z.C. kažnjivo djelo poticanja na zlouporabu.

Pročitajte više