U Splitu uhvaćen odbjegli ubojica trudnice, na rukama nije imao lisice

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

UHVAĆEN JE Branimir Čaleta, ubojica trudne Ukrajinke koji je oko podne pobjegao pravosudnim policajcima nakon ročišta na sudu.

Doznajemo kako je uhićen oko 20:20 u blizini Poljuda, u ulici Put Supavla, nedaleko brodogradilišta i jednog trgovačkog centra.

Sada je, doznajemo, u tijeku policijska procedura koja bi trebala biti okončana Čaletinim povratkom u zatvor.

Inače, kako je javio Dalmatinski portal, bjegunac pri uhićenju na rukama nije imao lisice koje je imao u trenutku bijega pravosudnim policajcima.

Policijsko priopćenje o uhićenju ubojice bjegunca koji je pobjegao pravosudnim policajcima

Policija se nešto prije 22 sata oglasila priopćenjem.

"Večeras u 20:30 sati na području Splita pronađen je i uhićen 36-godišnji muškarac koji se od 12 sati nalazio u bijegu. 

Rezultat je to rada policije koja je od samog saznanja za događaj do uhićenja, svim raspoloživim snagama na terenu poduzimala mjere i radnje u cilju pronalaska osobe. Policijski službenici su od zaprimanja informacije intenzivno tragali, poduzimali sve raspoložive mjere i radnje, na terenu je bio maksimalan broj policajaca koji su ulagali napore da pronađu osobu, što je rezultiralo time da je muškarac večeras pronađen i uhićen.

Policajci su ga spriječili u daljnjem bijegu i uhićen je uz uporabu sredstava prisile (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje). Muškarac je doveden u službene prostorije.

Koristimo priliku zahvaliti svim građanima koji su danas tijekom dana zvali policiju i pružali informacije koje smo provjeravali na terenu", poručili su iz splitske policije. 

Više od osam sati bježao policiji

Čaleta je, podsjetimo, pravosudnim policajcima pobjegao kada su ga sa suda vodili prema službenom kombiju kojim je trebao biti vraćen u zatvor na Bilicama. U znak upozorenja pravosudni policajci su zapucali u zrak, no Čaleta im je pobjegao.

Otada je trajala ogromna potraga širom Splita. Prema neslužbenim informacijama za Čaletom je tijekom poslijepodneva i večeri tragalo stotinjak policajaca, ne samo temeljnih već i u civilu, uz pomoć pasa tragača.

Satima su bili blokirani i izlazi iz grada, a policajci naoružani dugim cijevima provjeravali su svako vozilo. 

Najviše se pretraživalo područje grada koje se kolokvijalno naziva Turska kula, a kako se čini, bjegunac se tamo doista i krio. 

Pojavila se informacija kako je tijekom bijega odbacio i lisice te da su ih policajci pronašli, no policija tu informaciju ranije kada smo ih o tome upitali nije potvrdila.

Pojavilo se i nekoliko informacija da je bjegunac uhićen, od kojih je posljednja bila da je uhvaćen na području Solina, no sve su se pokazale netočne. Čaleta je uhićen tek oko 20 sati i to u radijusu ne mnogo većem od kilometra od mjesta gdje je pobjegao pravosudnim policajcima. 

Kako je pobjegao pravosudnim policajcima

Još uvijek nije posve jasno kako je ubojica uspio pobjeći pravosudnim policajcima dok su ga vodili do kombija kojim su ga trebali vratiti u zatvor.

"Bila su dva pravosudna policajca uz zatvorenika, a mi još utvrđujemo sve činjenice i okolnosti koje su dovele do zatvorenikovog bijega te ćemo temeljem toga poduzeti daljnje mjere. Policajci su u znak upozorenja pucali, izrekli tekst kojeg su trebali sukladno pravilniku, no on se nije zaustavio. Oni su potom odmah izvijestili PU splitsko-dalmatinsku i raspisali tjeralicu. Postupali su sukladno svom pravilniku, dakle rekli su mu da stane i dali znak upozorenja", kazala je glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Martina Andrijević za Index.

Pitali smo je jesu li pravosudni policajci potrčali za odbjeglim zatvorenikom.

"Oni su postupali po propisima, nisu trčali, već su izvijestili policiju koja je nadležna za potjeru. U trenu kad je pobjegao, nakon što se nije zaustavio na znakove upozorenja, pravosudni policajci obavještavaju policiju o bijegu, to su i učinili", istaknula je Andrijević, koja nas je nakon objave članka ponovno kontaktirala i rekla da je dodatno sve provjerila.

"Doznali smo kako su pravosudni policajci ipak trčali za njim i to preko 5 minuta", kazala je.

Pravosudni su policajci u znak upozorenja ispalili dva hica kad je Čaleta krenuo bježati. No to ga nije zaustavilo.

U hostelu u Ukrajini ubio trudnu Ukrajinku s kojom je bio u vezi pa preko Slovačke pobjegao u Hrvatsku

Branimir Čaleta optužen je da je prije šest godina u hostelu u Ukrajini ubio trudnu Ukrajinku s kojom je bio u ljubavnoj vezi.

Optuženi muškarac je nakon ubojstva preko Slovačke pobjegao u Hrvatsku, gdje je sve do početka srpnja prošle godine bio slobodan jer Hrvatska ne izručuje svoje državljane zemljama koje nisu članice EU, a uhićen je tek nakon što je iz Ukrajine stigla zamolba za ustupanje kaznenog progona.

Splitsko tužiteljstvo je nakon provedene istrage protiv njega podignulo optužnicu tereteći ga da je 15. rujna 2013. između 14:15 i 20 sati u sobi hostela u Ukrajini ubio 36-godišnju državljanku Ukrajine s kojom je bio u ljubavnoj vezi i za koju je znao da je u visokom stadiju trudnoće.

Naveli su kako je ženu ubio tupim tvrdim sredstvima kojima ju je snažno udario po glavi nanijevši joj osobito teške tjelesne ozljede opasne za život, zbog kojih su preminuli ona i nerođeno dijete. Optuženik, koji uz hrvatsko ima i slovačko državljanstvo, nakon ubojstva je pobjegao, a na nepoznatom mjestu odbacio je svoju odjeću te odjeću i mobitel žrtve.

Zbog ubojstva trudne žene prijeti mu 40 godina zatvora.

Inače, Čaleta se na sudskom ročištu prije bijega suočio s ocem i bratom svoje žrtve. Čaletin odvjetnik Hrvoje Krišto kazao je da je njegov branjenik izrazio najdublju sućut i rekao kako bi učinio sve da može vratiti vrijeme. Krišto je kazao i kako je izneđen bijegom svog branjenika.

Godinama živio i radio u Hrvatskoj

Slobodna Dalmacija je početkom srpnja prošle godine nakon uhićenja objavila da je Branimir Čaleta, 35-godišnji konobar iz Vinovca u općini Marina, punih šest godina živio i sezonski radio u Hrvatskoj iako je još u listopadu 2013. ukrajinski Interpol za njim izdao međunarodnu tjeralicu zbog ubojstva njegove tadašnje djevojke Ganne Kitajeve, 36-godišnje menadžerice u osiguravajućem društvu iz Dnjepropetrovska.

Čaleta je navodno sve te godine živio znajući da je tražen i povremeno bi preko svog odvjetnika provjeravao događa li se što u vezi s njegovim slučajem.

Nakon što je 1. srpnja iz Ukrajine stigla zamolnica za preuzimanje kaznenog progona protiv Čalete, tužiteljstvo je izdalo nalog policiji koja ga je uhitila 5. srpnja u jutarnjim satima na Rabu, gdje je radio kao konobar.

Pročitajte više