U Splitu zbog primanja mita uhićen policijski inspektor koji je istraživao korupciju

Foto: Pixsell/Tomislav Miletic

INSPEKTORI PNUSKOK-a jutros su uhitili dr. sc. Vjeku Luetića, inspektora Službe za gospodarski kriminal splitske policije, zbog sumnje na primanje mita. Bio je poznat kao "doktor za mito i korupciju".

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, Luetić je uhićen nakon višemjesečne istrage zbog sumnje da je primio mito u obliku građevinskog kamena vrijednog nekoliko tisuća eura kako bi usporio ili zaustavio kriminalističku obradu nad odgovornim osobama tvrtke "Ana Kamen projekt d.o.o." iz Kaštel Sućurca.

Splitski je inspektor, govore prve neslužbene informacije Slobodne, dogovorio preko jednog od direktora navedene tvrtke Ivana Šipića, poznatijeg u lokalnim okvirima kao "kamenolomski tajkun", da će "zažmiriti" u istrazi protiv druge direktorice te tvrtke, kineske državljanke Yan Xu, a zauzvrat je Luetić tražio da mu ovaj nabavi najkvalitetniji kamen za gradnju i oblaganje bazena koji gradi u dvorištu svoje kuće u rodnom mjestu Župa Donja, u općini Zagvozd.

Istražitelji čekali da kamen bude isporučen splitskom policijskom šefu

Akcija se pomno planirala te se čekalo da navedeni kamen bude isporučen splitskom inspektoru, a da bi imali sigurne dokaze, istražitelji su pošiljku ostavljenog kamena na gradilištu bazena nakon isporuke fotografirali. Osim Luetića, kojeg se sumnjiči za primanje mita, uhićen je, navodi Slobodna, i Šipić, kojeg se sumnjiči da je dao mito.

Obojica se nalaze na kriminalističkoj obradi te se očekuje da će sutra biti privedeni na ispitivanje u USKOK, a potom i pred suca istrage ako USKOK zatraži određivanje istražnog zatvora.

Inspektor Luetić je prije sedam godina dao intervju Slobodnoj, u kojem je pojašnjavao, uz ostalo, kako je kreditom platio školovanje na doktorskom studiju na splitskom Ekonomskom fakultetu, gdje je doktorirao radom naziva "Karakteristike poslovanja i njihov utjecaj na korupciju gospodarskih subjekata".

Policija šturo o slučaju

Ravnateljstvo policije objavilo je da su službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Split, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, započeli rano jutros realizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je više osoba, od kojih je jedan policijski službenik. Tijekom dana provodit će se hitne dokazne radnje, a po dovršetku kriminalističkog istraživanja PNUSKOK – Služba Split podnijet će kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Pročitajte više