U Srbiji od svinjske gripe oboljelo 1 posto stanovništva: Najjači udar tek slijedi

U SRBIJI je tijekom prošlog tjedna od svinjske gripe oboljelo 1 posto stanovništva, odnosno čak 75.000 ljudi, a preminulo je dvoje. Do sada je umrlo 34, rekao je za srpski Blic Vladimir Petrović, član Radne skupine za pandemiju gripe.

Jedna od mjera koje će se danas predložiti nadležnim vlastima bit će zabrana javnog okupljanja na lokalnom nivou. Roditeljima će se savjetovati da djecu ne izvode iz kuće ukoliko to nije neophodno.

Novih 120.000 doza cjepiva protiv svinjske gripe u Srbiju stiže danas. Zbog sve gore epidemiološke situacije, Ministarstvo obrazovanja predložit će lokalnim samoupravama da se nastava u osnovnim i srednjim školama prekine u petak, 18. prosinca.

Najjači udar epidemije svinjske gripe početkom veljače

Početkom studenog dr. Predrag Kon, predsjednik Radne skupine za pandemiju gripe, kazao je kako se Srbija nalazi na početku epidemije koja će se proširiti na čitavu zemlju. Tada je prognozirao kako će epidemija trajati osam do 12 tjedana. Ako je vjerovati prognozama dr. Kona, epidemija bi Srbiju tako trebala tresti još četiri do osam tjedana, odnosno maksimalno dva mjeseca.  Član iste Radne skupine, dr. Branislav Tiodorović, tada je kazao kako je Srbiju zahvatio tek blagi val epidemije virusa H1N1.  "Uslijedit će još barem dva vala gripe, da bi početkom veljače uslijedio udarni epidemijski val s većim brojem oboljelih", objasnio je tada dr. Tiodorović.

Švicarska tvrtka kasni s isporukom cjepiva

Zbog činjenice da je virus svinjske gripe u Srbiji uzeo već 34 života te što su "na udaru" virusa osnovnoškolci i srednjoškolci, situacija je u toj zemlji proglašena alarmantnom. Srbe brine i što švicarska farmaceutska tvrtka "Novartis" kasni s isporukom cjepiva protiv nove gripe. Iako su između 8. i 10 prosinca trebali dobiti 500.000 doza cjepiva koje su već platili, u Srbiju tek danas stiže novih 120.000 doza, a ostatak od oko 360.000 doza trebao bi stići do 25. prosinca. Tada se špekuliralo o tome da bi ugovor sa švicarskom tvrtkom mogao biti prekinut.

Pročitajte više