U Srbiji osnovana Bošnjačka akademija nauka i umetnosti

NA INICIJATIVU glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića u Novom Pazaru je danas osnovana Bošnjačka akademija nauka i umetnosti(BANU) koje će imati svoje sjedište u tome gradu i Sarajevu.

Prostor djelovanja BANU-a će biti BiH, Sandžak, gdje se Novi Pazar i nalazi, te bošnjačka dijaspora. Za prvog predsjednika je izabran profesor doktor Ferid Muhić, a predsjednik Senata je vođa Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić. Zukorlić, koje je generalni tajnik BANU-a, je kazao da je ovo "povijesni dan za bošnjačku naciju u cjelini" te da su Bošnjaci dobili važan stup opstanka, očuvanja identiteta i afirmacije vlastite vrijednosti i identiteta, piše SRNA.

"Hrvati, samo da vas Boris Tadić ne brani"


Tvrdi kako je osnivanje BANU-a najveća radost za Bošnjake, ali da bi se trebali radovati i Srbi, Hrvati, Crnogorci i Albanci, jer će ona biti na strani dobra, isto za Bošnjake, kao i sa narodima koji s njima žive. Cerić je kazao da će BANU pružiti ruku prijateljima u Albaniji, ali i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti kao i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, ali pod uvjetom da nauče "kako se Bošnjaci zovu i gdje im je domovina".

Srpskom predsjedniku Borisu Tadiću, koji je u Bruxellesu rekao da se brine za Hrvate u BiH, poručio da se ne brine za Hrvate, nego za svoje građane u Novom Pazaru. Hrvatima iz BiH je poručio da neka ih "svatko na svijetu brani, samo da ih Tadić ne brani".

Pročitajte više