U Srbiji započelo suđenje ratnim zločincima koji su 1992. masakrirali Bošnjake u Zvorniku

TUŽITELJSTVO za ratne zločine Republike Srbije danas je priopćilo da je podiglo optužnicu protiv Branka Grujića i Branka Popovića zbog ubojstva 700 civila u Zvorniku 1992. godine.

Riječ je o ratnom zločinu nad  Bošnjacima, najvećem poslije Srebrenice, kojim su Grujić, kao predsjednik Privremene vlade Srpske općine Zvornik, i Popović, kao komandant Kriznog štaba i Štaba Teritorijalne obrane za zvorničko područje, "smišljeno i sinkronizirano poduzimali akcije u cilju prinudnog razdvajanja i nezakonitog uzimanja za taoce muslimanskih civila, koji su potom lišavani života", stoji u optužnici.

Dakle, njih dvojicu se drži odgovornima za zarobljavanje, nečovječno postupanje i smrt oko 700 osoba, od kojih je pri iskapanju masovnih grobnica na Crnom Vrhu i Grbavcima pronađeno i identificirano njih 270.

Beogradsko tužiteljstvo još je jučer podnijelo Vijeću za ratne zločine  Okružnog suda u Beogradu  zahtjev za provođenje istrage protiv četiri osobe - tri državljana BiH i jednog državljanina Srbije, za koje se sumnja da su bili neposredni izvršitelji spomenutih zlodjela.

Ig.M.
Foto: zvornikgrad.com

Pročitajte više