U srcu Venecije hrvatski glumci održali predstavu u čast Marina Držića

DUM MARIN bio bi oduševljen – jednoglasan je komentar na projekt Fate Largo kojim se jučer u Veneciji obilježila njegova kulturna godina i 500 godina od smrti ovog velikog pisca.

Program je započeo u 14 sati nastupom Talijanske drame iz Rijeke i glumaca iz Accademije delle Belle Arti iz Venecije pod vodstvom Nina Mangana. Renesansni orkestar iz Venecije dočarao je glazbu od prije 500 godina, a njima su se pridružili i plesači Ansambla Linđo iz Dubrovnika. Sve je nalikovalo na Veneciju od prije 500 godina. Na glavnom trgu u gradu, Trgu Sv.Marka, studenti iz Zagreba izvodili su jedinstvenu predstavu koja se pretvorila u povorku te krenula prema Trgu Sv. Ivana i Pavla gdje je pred okupljenom masom i završila.

Oduševljeni građani pozdravljali su veselu povorku cijelim putem i na trenutke joj se i pridružili i još jednom dokazali da jezik nikada nije prepreka da bi se dobro zabavilo. Dubrovački govor odjekivao je s trga na kojem se svakog trena sakupljalo sve više zainteresiranih gledatelja koji su pljeskom bodrili mlade glumce Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba. Držić na novi, suvremeni način oduševio je i same glumce koji su s puno truda mjesecima pripremali programkoji su izveli. Sjajno vrijeme, povijesne zgrade Venecije i sjajno raspoloženi domaćini  oduševili su i mlade glumce od kojih su mnogi prvi put posjetili mjesto gdje je Držić proveo svoje zadnje dane života.

Program je završio misom za Držića na kojoj su bili mnogi uglednici uključujući i gradonačelnicu Dubrovnika, Dubravku Šuicu. Ponosan na sjajan program bio je i ravnatelj Nacionalnog odbora za proslavu Držićeve godine dr. Slobodan Prosperov Novak. Luka Paljetak je pjesmom odao počast našem velikom dramatičaru, a iz Dubrovnika su autobusima stigli mnogi uglednici i poklonici Držića.

J.M.
Foto: Bojan Mrđenović

 

Pročitajte više