U Srebrenici krajem ožujka počinju prvi pokopi žrtava masakra

U POTOČARIMA kod Srebrenice 31. ožujka počet će pokopi prvih žrtava najvećeg masakra na europskom kontinentu nakon Drugoga svjetskog rata, najavili su u četvrtak u Sarajevu članovi Upravnog odbora projekta izgradnje spomenobilježja pobijenim srebreničkim Bošnjacima.

Na groblju projektiranom u obliku latica cvijeta potkraj sljedećeg mjeseca bit će pokopani identificirani posmrtni ostaci 582 srebreničke žrtve. Nakon toga, četiri stotine tijela trebalo bi biti pokopano 11. srpnja, na osmu obljetnicu tragedije Srebrenice u kojoj su snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića pobile najmanje 8.000 bošnjačkih muškaraca i mladića.

´Ovo je najpotresniji dan u mom životu nakon tragedije Srebrenice. Danas postajem svjesna da su naši najdraži doista mrtvi´, kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruge majki Srebrenice, najavljujući novinarima početak pokopa.

Predsjednik federalnog povjerenstva za nestale osobe Amor Mašović kazao je kako se i dalje svakodnevno radi na identifikaciji stotina tijela koja su do sada ekshumirana iz masovnih grobnica u istočnoj Bosni.

On je međutim upozorio kako će možda trebati desetljeća potrage prije nego što se prikupe posmrtni ostaci koji su i danas razasuti između Srebrenice i Tuzle, kamo su se Srebreničani pokušavali probiti nakon što su srpske postrojbe pregazile zonu pod zaštitom Ujedinjenih naroda.

Projekt izgradnje memorijalnog centra i muslimanskog groblja-mezarja kod Srebrenice trebao bi stajati oko pet milijuna eura.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown kazao je kako je do sada prikupljeno nešto više od 50 posto planiranih sredstava, prije svega zahvaljujući donacijama vlada Sjedinjenih Država i Nizozemske te Turske.

U financiranju projekta sudjeluju i vlasti BiH odnosno Federacije BiH no vlasti Republike Srpske do danas niti jednom riječju nisu ponudile pomoć u izgradnji groblja i spomen-obilježja.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić istaknuo je kako je spomen-obilježje u Potočarima važno prije svega kao znak odlučnosti da se ne dopusti zaborav strašnog zločina.

´Mi ovo ne radimo toliko zbog onih koji su ubijeni nego zbog onih koji će se tek roditi´, kazao je Cerić dodavši kako srebrenički memorijalni centar treba podsjećati cijeli svijet na ono što se zbilo u srpnju 1995. godine.

Visoki predstavnik Ashdown najavio je kako će zajedno s reisom Cerićem uskoro krenuti na turneju zapadnim i islamskim zemljama ne bi li se prikupila sredstva nužna za dovršenje projekta.

Hajra Ćatić kaže kako su majke iz Srebrenice zahvalne međunarodnoj zajednici na svemu što je do sada učinila da bi im pomogla ali je pri tom istaknula kako važna zadaća još nije obavljena.

´Pitajte (Mirka) Šarovića i (Mladena) Ivanića gdje se kriju Karadžić i njegova svita. Oni to sigurno znaju´, kazala je Ćatić podsjetivši da su najodgovorniji za srebrenički masakr još uvijek izvan domašaja pravde, djelomice zahvaljujući i potpori što im je još pružaju vlasti Republike Srpske.

Pročitajte više