U srijedu prosvjed seljaka pred Ministarstvom poljoprivrede

HRVATSKI seljački savez u srijedu će organizirati prosvjed upozorenja ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva kako bi ukazali na svoje nezadovoljstvo brigom i potezima Vlade u poljoprivredi, potvrdio je danas predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza (HSS) Darko Grivičić.

Kazao je kako je riječ o prosvjedu upozorenja jer s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem nisu uspjeli uspostaviti nikakav kontakt. Grivičić je mišljenja kako treba razgovarati i zajednički tražiti rješenja za hrvatsku poljoprivredu.

Krajem prošlog tjedna Upravni je odbor Hrvatskog seljačkog saveza, nezadovoljan brigom Vlade o selu i seljaštvu, uputio otvoreno pismo sa više zahtjeva ministru Čobankoviću, navodeći pritom da, ukoliko ne budu ispunjeni, zadržava pravo korištenja "svih oblika građanskog neposluha".

U svojim zahtjevima HSS je tražio isplatu novčanih poticaja u ratarstvu i stočarstvu u punom iznosu i to do 5. listopada, kako bi se mogla pripremati jesenska sjetva, a od Vlade su nadalje tražili donošenje konkretnih mjera radi zaustavljanja cijene plavog dizela.

Od Ministarstva poljoprivrede traže da se pri raspolaganju poljoprivrednim zemljištem prioritet da seljacima, a zahtijevaju i da se ubrza provođenje zakona i izdavanje suglasnosti na programe i natječaje. Također, od resornog se ministarstva traži zaštita proizvođača grožđa i vina.

U zahtjevima se tražilo uključivanje predstavnika seljaka u pregovarački tim za pregovore oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju, zbog, kako su naveli, dosadašnjih loših iskustava od hrvatskih pregovarača. Radi se, kako kažu, o sudbini više od 200 tisuća hrvatskih seljačkih obitelji i budućnosti više od 400 hrvatskih sela.

(Hina) xtp yds

Pročitajte više