U subotu posljednji pozdrav Anni lindh

KOMEMORACIJA u počast ubijenoj švedskoj ministrici vanjskih poslova Anni Lindh održat će se u petak u 11 sati u stokholmskoj Gradskoj vijećnici u nazočnosti mnogih europskih visokih dužnosnika.

Na komemoraciji, koju će predvoditi švedski premijer Goeran Persson i kralj Karl Gustav XVI, očekuju se ministri vanjskih poslova Francuske Dominique de Villepin, Njemačke Joschka Fischer i Velike Britanije Jack Straw. Hrvatsku će predstavljati šef diplomacije Tonino Picula. Kako pišu švedske novine, oko 1300 osoba nazočit će tom posljednjem oproštaju sa ubijenom ministricom.

Picula je doputovao u Stockholm u četvrtak popodne, a tijekom večeri nazočio je prijamu što ga je priredila švedska socijaldemokratska stranka kako bi pozdravila europske dužnosnike koji su došli odati počast Anni Lindh.

Po cijelom su Stochkolmu, ispred zgrade vlade, ministarstava, kao i robne kuće u kojoj je ubijena, postavljene njezine slike i cvijeće.

Komemoracija u Gradskoj vijećnici bit će praćena jakim mjerama sigurnosti koje, kako javljaju mediji, Stockholm ne pamti. Novinari će moći pratiti komemoraciju samo iz press centra u ministarstvu vanjskih poslova.

Ministrica Lindh, ubijena prošlog tjedna dok je kupovala u pratnji prijateljice, bila je kako govore, jedna od najsposobnijih, najhrabrijih i najkompetentnijih političara svoje generacije. Ona je "iskreno i dosljedno podupirala Hrvatsku na putu prema članstvu u Europsku Uniju", rekao je Picula.

Anna Lindh bit će pokopana u subotu u krugu najuže obitelji.

Pročitajte više