U sukobu vojnih rezervista i policije kod Leskovca 20 ozlijeđenih

IAKO srbijanski predsjednik Boris Tadić stalno poziva na smirivanje situacije, mnogi se na njegove apele oglušuju. Tako je jučer u Leskovcu došlo do sukoba vojnih rezervista i policije, pri čemu je 20 osoba ozlijeđeno.

Agencija Beta javlja kako je u sukobima ozlijeđeno 11 policajaca, od čega jedan teže, te devet rezervista. Policija je privela 13 prosvjednika, koji su nakon saslušanja pušteni kući.

Rezervisti su nakon neuspjelog pokušaja blokade autoputa Beograd - Skopje, oko 18 sati, nastavili svoj prosvjed u zgadi leskovačke općine.

"Tukli su nas kao stoku pendrecima i šutirali nogama, vukli nas po blatu. Pred mojim očima su mi prebili prijatelja", ispričao je Miodrag Ivanović, jedan od rezervista.

Rezervisti prosvjedovali zbog dnevnica za rat na Kosovu

Razlog okupljanja oko pet tisuća rezervista je odbijenica srbijanske vlade, koja je prošlog tjedna odlučila kako neće donositi odluku o isplati dnevnica za sudjelovanje u ratu na Kosovu i Metohiji.

Prosvjed je počeo u 12 sati ispred sjedišta općine Leskovac, odakle su se rezervisti pješice uputili do Male Kopašnice, udaljene oko 12 kilometara od centra Leskovca, s namjerom da blokiraju čvor na kojem se stari dio autoceste spaja s novom autocestom Beograd - Skopje.

Kordon leskovačke policije rezervisti su uspjeli probiti čak dva puta, no u blizini sela Grabovnice, kilometar od mjesta na kojem su namjeravali blokirati autoput, dočekao ih je kordon od 150 policajaca, pristiglih autobusima iz Niša.

Najavili novi, ovog puta radikalniji prosvjed

Demonstranti su tada pokušali trčeći obići kordon te je tada došlo do sukoba između njih i policije. Iako su neki od rezervista prečicom preko polja uspjeli stići do autoputa, nisu ga uspjeli blokirati, jer su ih i ondje dočekali policijski kordoni.

Ukoliko srbijanska vlada pod hitno ne pronađe rješenje za isplatu njihovih ratnih dnevnica, rezervisti su najavili novi, ovog puta radikalniji prosvjed i pokušaj blokade autoceste.

I.M.
Foto: Blic.co.yu

Pročitajte više