koronavirus u svijetu

U Švedskoj više od 2000 umrlih od koronavirusa

Foto: EPA

ŠVEDSKE zdravstvene vlasti objavile su u četvrtak da su umrle još 84 osobe zaražene novim koronavirusom, čime je broj umrlih u toj zemlji prešao prag od 2000.

To kraljevstvo s 10,3 milijuna stanovnika poduzelo je blaže mjere od većine europskih zemalja u obuzdavanju širenja virusa. U zemlji je do sada registrirano 16.755 oboljelih i 2021 umrli, što je bitno viša stopa smrtnosti nego u susjednim nordijskim zemljama.

Do sada se smatralo da je vrhunac epidemije u Stockholmu, epicentru virusa u zemlji, bio 15. travnja, ali sada navode da je to bilo tjedan dana ranije, 8. travnja.

"Nije vrijeme za popuštanje mjera"

Prema podacima koje je razmotrila Agencija za javno zdravstvo, 70.500 stanovnika Stockholma i regije, od 2,3 milijuna stanovnika, bili su potencijalni nositelji virusa 8. travnja.

"Broj zaraženih je i dalje visok, sada nije vrijeme za popuštanje mjera", rekao je na konferenciji za novinare epidemiolog Anders Wallensten.

Zdravstvene vlasti drže da će četvrtina stanovništva koja živi u Stockholmu i regiji 1. svibnja već biti zaražena novim koronavirusom.

U Švedskoj nije na snazi ograničenje kretanja. Među važnijim mjerama zabranjeno je okupljanje više od 50 osoba, kao i posjeti domovima umirovljenika. U pogledu ostalih mjera vlada je pozvala građane da budu odgovorni i prate preporuke zdravstvenih vlasti.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više