U Svetoj Klari poginuli okorjeli kriminalci

U KRVAVOJ potjeri za dvojicom razbojnika koji su opljačkali poštu u Botincu poginuli su 33-godišnji Igor Breškić iz Zagreba i 40-godišnji Vladimir Dasović s područja Karlovca.

Kako je Indexu rekao načelnik Ureda načelnika PU zagrebačke Krunoslav Borovec, obojica poginulih razbojnika policiji su otprije poznati po brojnim kaznenim djelima.

Dasović je u svom dosjeu uspio skupiti čak 49 raznih kaznenih prekršaja koje predvode nekolicina teških krađa, krivotvorenja, nasilništvo i sprječavanje službene osobe u dužnosti. Prvu prijavu "zaradio" je još 1979., a posljednju 2000. godine.

Breškić je pak do jučer uspio skupiti tri prijave za razbojstva, posjedovanje vatrenog oružja bez dozvole, te dovođenje ljudi i imovine u opasnost opće opasnom radnjom, rekao je Borovec.

U policiji je bio evidentiran i osumnjičen za ukupno osam kaznenih djela od kojih je najteže bilo ono za ubojstvo oca 1993. u Stupničkom Obrežu, čije je tijelo, kako je tvrdilo tužiteljstvo, spalio iza kuće. Sedam godina kasnije sudski je oslobođen te optužbe.

Prema policijskoj kronologiji događaja, dvojica razbojnika su maskirani kapama i s kirurškim rukavicama na rukama oko 15,50 sati upali u poslovnicu Hrvatske pošte u ulici Šegrta Hlapića u Novom Zagrebu i prijeteći oružjem zatražili od troje zaposlenika novac.

Jedan je preskočio pult i uzeo 53.500 kuna, nakon čega su otrčali i automobilom "fiat uno", ukradenim prije mjesec dana na području Opatije, pobjegli prema naselju Sveta Klara. No, tada nailaze na kolonu vozila koja je stajala zbog spuštene rampe na pružnom prijelazu.

U susret razbojnicima je potom krenula policijska ophodnja na koju su razbojnici iz automobila zapucali iz škorpiona i pištolja browing. Nakon ranjavanja policajca, njegov je kolega uzvratio s više hitaca iz pištolja i ubio Dasovića, a ranio Breškića koji uzima ruksak s novcem i pištolj te bježi preko pružnog prijelaza do jednog automobila iz kojega izvlači vozača i pokušava pobjeći.

Tada dolaze drugi policajci koji ga izvlače, stavljaju mu lisice i odvode prema automobilu, no, po policijskim tvrdnjama, teško ranjeni Breškić u tom trenutku pada i ubrzo umire.

U policiji nisu željeli otkriti brojne pojedinosti, među ostalim ime ranjenog kolege, koliko policajaca i iz kojih službi je sudjelovalo u akciji i koliko hitaca su razbojnici ispalili, a s koliko su im policajci uzvratili.

Policija je najavila pretragu stanova i drugih prostorija kojima su se služili ubijeni razbojnici, a rečeno je kako će se u nastavku kriminalističke obrade provjeriti stoje li njih dvojica iza još nekih slučajeva razbojstava.

"Te osobe nisu odgovarajuće sankcionirane prilikom prijašnjih nedjela, a da jesu sada bi sigurno bili negdje drugdje, bili bi živi iza rešetaka", kazao je na izvanrednoj konferenciji za novinare u zagrebačkoj policiji ravnatelj policije Ivica Franić.

Ustvrdivši kako su bili ispunjeni svi uvjeti da policajci uporabe oružje u nužnoj obrani, Franić je izrazio žaljenje zbog tragičnog događaja, no ocijenio je da će kriminalci ubuduće dva puta razmisliti prije nego što krenu u razbojstva.

Dodao je da jučerašnja policijska akcija opovrgava neke sumnje da policija u posljednje vrijeme ne žele reagirati i postupati po ovlastima.

Foto: FAH

Pročitajte više