U tajnoj akciji otkrivena ilegalna prodaja osjetljive američke vojne opreme

ISTRAŽITELJI američkog GAO-a tijekom zadatka sprovedenog u tajnosti uspjeli su od tvrtki zaduženih za rješavanje problema viška vojne opreme američke vojske, po vrlo niskim cijenama nabaviti opremu kojom bi se, da su teroristi, itekako dobro okoristili.

Kako je objavio američki Chicago Tribune, za 1,1 milijun dolara istražitelji su u dva skladišta u kojima se čuva višak spomenute vojne opreme kupili opremu kao što su raketni ispaljivači, neprobojni prsluci, raketni projektili, te elektronska oprema koja se koristi za praćenje zrakoplova te nadzor morskih površina.

"To oružje mogu iskoristiti teroristi i ostali koji se bave kriminalnim aktivnostima." - stoji u izvještaju GAO-a (Američki nestranački kongresni istražni ured), pri čemu se napominje kako bi veliki dio te opreme iz sigurnosnih mjera trebao biti uništen, no umjesto toga, isti se prodaje i to po vrlo niskim cijenama.

Tijekom istrage ustanovljeno je kako je od listopada 2005. do lipnja 2006. godine 79 kupaca kupilo 2,669 predmeta koji se mogu klasificirati kao "osjetljiva vojna oprema".

"GAO je predmete uspio kupiti jer su kontrole osiguranja zakazale na gotovo svakom koraku." - stoji u izvješću GAO-a.

"Tijekom dosadašnjih saslušanja doznali smo kako je američko ministarstvo obrane bilo podrum u kojemu su se potencijalni teroristi mogli vrlo lako cjenkati, a sve zahvaljujući ništavnom osiguranju i lakom pristupu vojnoj opremi. Temeljem najnovijih informacija koje GAO donosi, izgleda da je trgovina još uvijek otvorena." - zaključio je Christopher Shays, republikanski kongresmen, nakon što je informacija u petak plasirana u javnost.

Iz Američkog nestranačkog kongresnog istražnog ureda (GAO) izjavljuju kako su obavijestili Pentagon o gorepomenutoj akciji, no da službenici Pentagona još uvijek nemaju nikakav komentar budući nisu imali vremena detaljno proučiti cijeli slučaj.

B.S.

Pročitajte više