U Teksasu će se održati skup najmoćnijeg lobija za oružje, na njemu će govoriti i Trump

Ilustracija: NRA
 
NAKON pokolja vatrenim oružjem koji su izazvali masovne prosvjede i zaoštrili rasprave u Kongresu, policija u teksaškom gradu Dallasu spremna je za vikend osigurati skup Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA) kao i njegove protivnike i zagovornike.
 
Očekuje se dolazak 80.000 zagovornika nošenja vatrenog oružja u Dallas na godišnju konvenciju udruge NRA. Skupu bi se trebao obratiti i predsjednik Donald Trump, u petak, prvog dana trodnevnog zasjedanja na kojem bi gost trebao biti potpredsjednik Mike Pence. 
 
Inače vrlo snažan lobi za posjedovanje vatrenog oružja, koji tvrdi da ima oko pet milijuna članova, ove godine suočava se s osnaženim pokretom koji želi suzbiti njegov utjecaj, a napose nakon pokolja 14. veljače u saveznoj državi Floridi.
 
Policija pripremila jake sigurnosne mjere
 
Policija je spremna provesti jake sigurnosne mjere. 
 
"Nećemo tolerirati uništavanje imovine. Neće se tolerirati nasilno ponašanje", rekao je jučer pomoćnik policijskog zapovjednika Paul Stokes na konferenciji za novinara.
 
Raspravu o vatrenom oružju u Americi zaoštrio je 19-godišnji bivši polaznik srednje škole u Parklandu u Floridi koji je ubio 17 učenika i zaposlenika te ustanove. 
 
Neki od učenika koji su preživjeli napad postali su nacionalni zagovornici pooštrenja zakona i ograničenja utjecaja NRA-e. 
 
Povišena dobna granica za kupovinu oružja
 
Florida je brzo donijela zakon kojim povisuje dobnu granicu za kupnju pušaka i nametnula trodnevni poček na prodaju vatrenog oružja istodobno dozvolivši naoružavanje nekih školskih zaposlenika. 
 
Prema istraživanju Reutersa/Ipsosa iz ožujka raste potpora strožoj kontroli vatrenog oružja. Pedeset četiri posto Amerikanaca podržava strožu kontrolu, primjerice provjere policijskih kartona kupaca oružja kao i zabranu kupnje jurišnih pušaka.

Pročitajte više