U Tihom oceanu otkrivena bića koja udišu arsen

Foto: 123rf

SVIMA nama je poznato koliko raznolik zna biti život na našem planetu i kako neki mikroorganizmi mogu biti otporni. Tako se život pojavljuje doslovce svugdje na Zemlji; na hladnim i tamnim mjestima te u okrutnom okolišu.

Znanstvenici su nedavno pronašli još jedan organizam koji potvrđuje tu evolucijsku sposobnost života da se adaptira svim mogućim okolnostima, odnosno otkrili su oceanskog mikroba koji preživljava tako što udiše arsen - kemijski element koji je za mnoga druga bića smrtonosan, piše Science Alert.

Nisu znali da danas takva bića postoje

Biolozi su znali da su u davnoj prošlosti, kada nije na našem planetu bilo toliko kisika, postojali takvi organizmi, ali su se iznenadili što se takva forma postojanja još uvijek očuvala u dubinama naših oceana.

Smatraju kako je to zapravo dobar znak jer se život u oceanu izgleda može prilagoditi klimatskim promjenama te udisati neki drugi plin ako neće biti dovoljno kisika u morima budućnosti.

"To da organizmi koriste arsen kako bi živjeli, to je potpuno novi tip metabolizma u oceanima" rekla je biologinja Gabrielle Rocap.

Prebivaju u Tihom oceanu

Znanstvenici sa Sveučilišta Washington otkrili su ove žilave mikroorganizme u Tihom oceanu kod obale Meksika, u predjelu koji se smatra anoksičnim, odnosno gotovo bez kisika.

Iako su prošla istraživanja pokazala da neka morska bića, ako nema dovoljno kisika u okolišu, žive uz pomoć dušika i sumpora, ovo je prvi put da su otkriveni mikrobi u oceanu koji udišu arsen.

Zanimljivi organizmi

Sljedeći korak za znanstvenike jest uzgoj ovih mikroba u laboratoriju kako bi mogli detaljnije proučavati njihov metabolizam. Naime, ta bića su zanimljiva biolozima jer su se prilagodila životu pomoću arsena na mjestima gdje tog elementa nema u velikim količinama.

"Ono što je najinteresantnije kod ovih mikroba jest da imaju ekspresiju gena zbog kojih za život koriste arsen, iako se nalaze u okolišu u kojem nema baš puno arsena“, rekla je biologinja Jaclyn Saunders koja je sudjelovala u istraživanju.  

"To znači da možemo tražiti organizme koji udišu arsen i u okruženjima koja nisu bogata tim kemijskim elementom", objasnila je.

Pročitajte više