U tjedan dana u Hrvatskoj je izbodeno troje turista

Privođenje ubojice mladog Nijemca u Puli Foto: Regional Express, Dusko Marusic/PIXSELL

DIVLJAČKI napadi u Hrvatskoj, čiji smo svjedoci posljednjih dana, otvaraju zabrinjavajuća pitanja o sigurnosti u Lijepoj Našoj, ali i stanju u društvu. Strani turisti godinama su laskavo ocjenjivali kako se u Hrvatskoj osjećaju sigurno, što su domaći dužnosnici revno isticali svakom prigodom. No, veliko je pitanje koliko će takav dojam trajati nakon mučnih događaja ovoga ljeta.

Napad nožem na 31-godišnjeg državljanina Francuske na splitskoj plaži Bačvice, koji se dogodio rano jutros, najnoviji je primjer bezumnog nasilja. Podsjetimo, Francuz se oko pet sati sa svojim 24-godišnjim prijateljem i sunarodnjakom kupao na Bačvicama kada je opazio nepoznatog muškarca da kopa po njihovim stvarima. U namjeri da pokuša spriječiti krađu, 31-godišnji strani gost izašao je iz mora, a nepoznati lopov zabio mu je nož u prsa. Francuz je završio na Hitnoj, lopov je uspio ukrasti novčanik, a policija za njim traga.

Prije tjedan dana u Puli je ubijen udarcem noža u prsa 23-godišnji njemački turist Patrick Bessinger iz Unterpollinga. On je u društvu sunarodnjaka provodio večer u ugostiteljskom objektu na Puntiželi, gdje je vidio nepoznatog muškarca i pohvalio mu frizuru. No, taj je 'rastafarijanac' kompliment shvatio kao uvredu i verbalno napao skupinu njemačkih gostiju. Kad su napustili objekt, turisti su shvatili da ih neznanac prati pa su mu se obratili. 32-godišnji Edo Sedić iz Zagreba, kako je policija kasnije utvrdila, izvadio je nož i ozlijedio Patricka u prsa. Zbog zadobivenih ozljeda Patrick Bessinger prevezen je u pulsku bolnicu, gdje je 17. srpnja u 1.45 preminuo. 

Fotografija mladog Nijemca ubijenog u Puli zalijepljena je na jednom zidu. Ispod su zapaljene svijeće.

Zavrtjela se bezumna spirala nasilja. Dva dana nakon ovog neshvatljivog pulskog ubojstva, u noći s četvrtka na petak, u splitskom noćnom klubu na Bačvicama muškarac je nožem izbo četvero ljudi. Tada je teško ozlijeđen pripadnik interventne policije, a među lakše ozlijeđenima je i 23-godišnji državljanin Australije.

>>> Hrvatski vojnik prvi je počeo mlatiti starca, otkrivamo i tko je drugi napadač

No, nije Split po nasilju poseban, u što smo se uvjerili na primjeru divljačkog napada na 69-godišnjeg umirovljenika u Puli, kojeg su bezumno pretukla trojica mladića u nedjelju oko 6 sati dok je drijemao na terasi na Danteovom trgu. Prema medijskim informacijama, dok su trojica napadača pri punoj snazi mlatili starca, a jedan od njih je 24-godišnji djelatni pripadnik Hrvatske vojske Robert Bitunjac, nesretni Evelino Vale gotovo se uopće nije branio - pokušao je pobjeći, no sustigli su ga, oborili na tlo i još udarali, polomivši mu tri rebra i ruku. Napad su izveli palicama, s maskama i kapuljačama na glavama, bjesomučno ga udarajući bez riječi. Povod je, prema riječima pretučenog umirovljenika, bilo njegovo upozorenje da ne diraju hrvatsku i istarsku zastavu koje su visjele na terasi.

Sezona nasilja započela u veljači

Sa zastavom ili bez nje, bilo strani državljani ili domaći puk, žrtve fizičkih napada su sve učestalije posljednjih dana. Sezona nasilja započela je u veljači, kada su trojica vaterpolista Crvene zvezde usred dana napadnuti na splitskoj Rivi. Dvojica su uspjela pobjeći, dok se jedan spasio skokom u more. Napala su ih petorica mladića, a jednom vaterpolistu lakše su ozlijeđeni glava, sljepoočnica i nos kad su ga napadači udarili metalnom šipkom.

Huliganski napad žestoko je odjeknuo, a osudili su ga premijer Andrej Plenković, splitski gradonačelnik i župan te mnogobrojni utjecajni sportaši i političari. Dužnosnici Vaterpolskog saveza Srbije (VSS) i Crvene zvezde najavili su tada da će zbog tog napada zatražiti pojačane mjere sigurnosti za gostovanja srpskih klubova i reprezentacije u Hrvatskoj. Što se tiče kazne, dvojica 25-godišnjaka su dva mjeseca proveli u splitskom istražnom zatvoru na Bilicama, a zatim su pušteni na slobodu do okončanja sudskog postupka.

>>> Plenković osudio huliganski napad na vaterpoliste u Splitu

>>> Guši li se Dalmacija u mržnji ili je to sve prenapuhano?

Sociolog Renato Matić tom je prilikom za Index komentirao da bi "pametna i ciljana obrazovna strategija pristupa mladima donijela puno dobra". "Kućni odgoj u ovakvim slučajevima često potpuno izostaje, a škole su ionako zanemarile odgoj, a prednost dale bubanju nebitnih činjenica. Postoji nešto radionica koje uglavnom organiziraju udruge civilnoga društva, ali na njih dolaze samo oni koji već imaju izgrađene stavove", primijetio je Matić.

Zbog povijesnih okolnosti koje ne treba naročito obrazlagati napadi na Srbe uvijek su posebno osjetljiva tema, bez obzira na to radi li se o napadima na goste iz Srbije ili na domaće, hrvatske državljane srpske nacionalnosti. 

"Ubi Srbina"

Iz tog razloga prilično je odjeknuo slučaj napada na sezonske radnike u Supetru na Braču koji se dogodio početkom lipnja. Prema riječima svjedoka, u napadu je sudjelovalo više ljudi, neki govore i o njih petnaestak. Lokalni mještanin koji je stao u obranu napadnutih tada je i sam ozlijeđen, a, kako smo pisali, sezonci su napadnuti jer su neki od njih, iako su svi iz Hrvatske, srpske nacionalnosti. Privedena su pa puštena dvojica napadača - starih 19 i 22 godine - a protiv njih je podignuto više prijava. 

Dakako, događaju u sitnim noćnim satima je kumovao i alkohol pa je policija 22-godišnjeg napadača smjestila u posebnu prostoriju na triježnjenje jer je bio u alkoholiziranom stanju. U tom cijelom mučnom i primitivnom napadu pozitivno je odjeknula reakcija gradonačelnice Supetra Ivane Marković. Ona nije samo osudila napad već je uskratila i potporu organizatorima Torcida kupa jer se sumnjalo da su u nimalo sportskom napadu sudjelovali upravo posjetitelji te manifestacije.

Vrlo opasan koktel lošeg kućnog odgoja, alkohola, šovinizma i huliganizma prečesto dovodi do fizičkog nasilja. Ponekad takvi izljevi slijepe mržnje dovedu do tragikomičnih situacija, poput one u Splitu početkom srpnja, kada je nepoznat netko napisao "Ubi Srbina" na automobilu beogradskih registarskih tablica. No, poziv na ubojstvo iz nacionalne mržnje usmjeren je na krivu adresu: automobil je koristio mladić rođen u Nizozemskoj koji je automobil unajmio u Beogradu s namjerom da prijateljima Nizozemcima pokaže gdje je nekoć živio njegov otac (porijeklom iz Bosne i Hercegovine).

>>> Britanka koju su pretukli u splitskom hostelu: "Rado bih se jednom vratila"

Hoće li se ikada vratiti, ne znamo, ali tješi poruka 26-godišnje Britanke Laure Denmar koja je u srpnju prošle godine u Splitu bila napadnuta metalnom šipkom u ilegalnom hostelu te joj je Turistička zajednica ponudila besplatno ljetovanje. Mlada Britanka je tada poručila da je Hrvatska lijepa zemlja i da bi se jednog dana rado vratila.

Pročitajte više