U Turskoj pronađena nova nalazišta nafte

TURSKA petrolejska kompanija (TPAO) i British Petroleum (BP) izdali su zajedničko priopćenje u kojem se kaže da su njihovi stručnjaci pronašli goleme bazene s naftom u crnomorskom priobalju između gradova Rize i Trabzon. L

Riječ je, tvrdi se, o naftnim rezervama koje se procjenjuju na više milijardi barela, prenose u subotu turski mediji.

Turska i britanska kompanija, koje imaju partnerski odnos, počet će uskoro eksploataciju prvog crnomorskog "crnog zlata".

Očekuje se da bi dnevna proizvodnja, u prvo vrijeme, mogla iznositi 150.000 barela nafte.

Turska trenutačno proizvodi 36.000 barela nafte dnevno i to u području grada Batman, na jugoistoku zemlje.

Kako se procjenjuje, Turska bi iz svojih naftnih izvora mogla podmirivati domaće potrebe za iduće 92 godine. Na taj način oslobodit će se golema financijska sredstva koja su se svake godine sve više izdvajala za uvoz nafte, te osigurati gospodarski mir koji je zavisio od njezinih često nepredvidivih cijena.

Turska će uskoro postati i ključna tranzitna zemlja za izvoz nafte. Preko njezina teritorija do sredozemne luke Ceyhan prelaze dva kraka naftovoda koji vode s naftnih polja oko iračkih gradova Kirkuka i Mosula.

U tijeku je i izgradnja naftovoda koji vodi od Bakua do luke Ceyhan. Tom trasom naftovoda, kada se završi 2005., dnevno će se turskim i drugim stranim kupcima isporučivati oko 1,5 milijuna barela nafte.

Pročitajte više