U Tuzli uhićen N. Orić ratni zapovjednik obrane Srebrenice

RATNI zapovjednik obrane Srebrenice Naser Orić uhićen je u četvrtak kasno navečer u Tuzli, objavili su lokalni mediji.

BH Radio 1 izvijestio je kako je Ministarstvo unutarnjih poslova Tuzlanske županije potvrdilo da je Orić uhićen u munjevitoj akciji koju su po svemu sudeći izveli pripadnici Stabilizacijskih snaga u BiH (SFOR). Prema ovom izvoru Orića je pred njegovom kućom u Tuzli oko 22 sata sačekalo 15 pripadnika SFOR-a koji su ga odmah uhitili i odvezli u nepoznatom pravcu. U vrijeme trajanja ove akcije Tuzlu su nadlijetala i dva helikoptera SFOR-a.

Naser Orić je do sada u nekoliko navrata davao iskaz istražiteljima Međunarodnog kazneng suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). On je bio osumnjičen za ubojstva desetaka Srba u selima u okolici Srebrenice u početnim fazama rata kada su bošnjačke postrojbe iz te enklave još bile u stanju izvoditi ofenzivne operacije.

U vrijeme pada Srebrenice u ruke bosanskih Srba Orić nije bio u enklavi jer je nekoliko dana ranije po zapovjedi iz Sarajeva helikopterom prebačen u Tuzlu. Od tada se posvetio privatnom poduzetništvu no smatra se kako je bio povezan i s organiziranim kriminalom.

Zapovjedništvo Stabilizacijskih snaga u BiH potvrdilo je kako su pripadnici SFOR-a uhitili ratnog zapovjednika obrane Srebrenice Nasera Orića te da je protiv njega podignuta optužnica za počinjene ratne zločine.


U priopćenju objavljenom u Sarajevu navodi se kako je Orić uhićen u četvrtak 10. travnja te da je već prebačen u Haag kako bi se pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju izjasnio o optužnicama koje su protiv njega podignute. U priopćenju se također navodi kako tijekom operacije uhićenja nije bilo nastradalih. Prema navodima lokalnih medija u BiH, Orića je prošle noći pred njegovim stanom u Tuzli, dočekalo 15 maskiranih pripadnika SFOR-a koji su ga u brzoj akciji svladali i odvezli u nepoznatom pravcu.

U priopćenju SFOR-a navodi se kako je Orić bio zapovjednik Teritorijalne obrane Srebrenice koja je kasnije preimenovana u 28. diviziju armije BiH. Za Orića se navodi kako je on bio izravno odgovoran za planiranje i izvođenje operacija ove postrojbe na području Srebrenice tijekom rata.

Optužnica što ju je protiv Orića podigao ICTY, Orića tereti za ubojstvo, okrutno postupanje i namjerno uništavanje imovine.

Orićevo uhićenje potvrdila je glasnogovornica Međunarodnog kaznenog suda (ICTY) Florence Hartmann.

Pojedinosti iz optužnice bit će objavljene tijekom dana.


 

Pročitajte više