U utorak sastav Janšine Vlade

MANDATAR za sastav nove slovenske vlade Janez Janša u utorak će u parlament poslati imena 16 ministara u svojoj budućoj vladi desnog centra, javljaju u ponedjeljak slovenski mediji.

Lideri stranaka u budućoj Janšinoj koaliciji u ponedjeljak su obavljali zadnje pripreme u vezi s ministarskim imenovanjima i načinom funkcioniranja vlade koja ima dovoljnu većinu u palamentu, jer stranke koje će je sačinjavati imaju 49 zastupničkih mjesta u 90-članskom parlamentu.

Janšina ranija najava da će u ponedjeljak biti zaključeni koalicijski pregovori i potpisan ugovor stranaka otpala je zbog inzistiranja Slovenske pučke stranke (SLS) da dobije veću ulogu te da osigura da u okviru najavljene privatizacije bankarsko-financijskog sektora barem jedna banka ostane u domaćem vlasništvu.

Upitna su i imena koja će tu stranku zastupati u budućoj vladi, osim što je sasvim vjerojatno da će njen predsjednik Janez Podobnik biti ministar za okoliš i prostor i da će stranci uz to pripasti i ministarstvo prometa.

Podobnik je u ponedjeljak izjavio kako očekuje da će u utorak Janša završiti razgovore sa svim strankama i da će tada biti potpisan i koalicijski ugovor.

Zbog opasnosti da u četverogodišnjem mandatu neka od stranaka iskoči iz vlade ili blokira njen rad, dogovoren je i etički kodeks po kojemu će se ministri u vladi morati ponašati, a Janša je izjavio da će se sve stranke usklađivati, ali da nijedna stranka u vladi neće imati pravo veta.

Slovenski mediji najavljuju da će mjesto ministra vanjskih poslova po svoj prilici pripasti Dimitriju Rupelu i da će u vladi biti najmanje jedna žena.

Pročitajte više