U Varaždinu predstavljen projekt U Europu s HNS-om"

PREDSJEDNICA Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić predstavila je danas u Varaždinu HNS-ova programa "U Europu s HNS-om".

"Zadaća naše generacije je europska Hrvatska i Hrvatska u Europi", rekla je Pusić, naglašavajući kako HNS smatra da je ispunjenje uvjeta za članstvo u Europskoj uniji jedan od prioriteta djelovanja Hrvatske na domaćoj i inozemnoj političkoj sceni.

Da bi ušla u Europsku uniju, ističu u HNS-u, Hrvatska mora ispuniti političke, gospodarske, pravne i administrativne uvjete. Svi su oni međusobno povezani i ne mogu se ispuniti jedan bez drugoga, no, kažu u HNS-u, Hrvatska to može.

Predsjednica HNS-a rekla je kako je predstavljanju programa "U Europu s HNS-om" danas trebao biti nazočan i ministar europskih integracija Neven Mimica, koji je, kazala je Pusić, "s oduševljenjem prihvatio njihov poziv", no obavijestio ju je da neće moći doći, jer se na njega vrši jak politički pritisak.

"Naše je mišljenje da bi ministar trebao podržati svaki projekt koji zagovara ulazak u Europsku uniju. Na tom bi području uopće trebalo biti više takvih prezentacija i političkih stranaka i nevladinih udruga, koje bi se trebale natjecati čiji će program biti kvalitetniji i bolji. Mislim da je i ministar Mimica bio na tom tragu, no ne postoji opće suglasje s tim stavom", kazala je Vesna Pusić. Dodala je da ne može reći tko je na ministra vršio pritisak, jer je samo prenijela njegove riječi.

Ministar za javne radove, obnovu i graditeljstvo Radimir Čačić na to je dodao da je "tragično što su uski stranački interesi uvijek ispred općih".

(Hina) mzag sp

Pročitajte više