U Varteksu moguć i štrajk

UPRAVA Varteksa odgovorila je danas zahtjevima sindikata za povećanjem plaća ne uvaživši u potpunosti njihove zahtjeve, te je stoga sindikat najavio prekid kolektivnog pregovaranja, u ponedjeljak početak procesa mirenja, pa, kažu u sindikatu, nije isključen ni štrajk.

Sindikati su tražili da se najniža plaća od 1358 kuna s 1. siječnjem iduće godine poveća na 1608 kuna i to tako da osnovica iznosi 964 kune, a stalni mjesečni dodatak 644 kune. Nadalje su tražili da se od 1. srpnja 2005. godine plaća poveća na 1758 kuna i to tako da osnovica iznosi 964 kune, a stalni mjesečni dodatak 794 kune.

U odgovoru, koji potpisuje član uprave Nenad Davidović, navodi se da je uprava predložila povećanje plaća sa sadašnjih 1358 kuna na 1608 kuna, ali tek od 1. srpnja iduće godine.

"Ranije povećanje plaća, kako traži sindikat, dodatno bi ugrozilo već narušenu financijsku stabilnost tvrtke, što bi Varteks moglo dovesti do toga da ne može izvršavati svoje financijske obaveze. I dodatno povećanje plaća na 1758 kuna, čija se primjena traži od 1. srpnja 2005. godine, predstavljalo bi dodatno financijsko opterećenje, koje uprava nije spremna prihvatiti. Zato uprava ostaje pri svojem prijedlogu kao jedinom mogućem s obzirom na stanje u kojem se Varteks trenutačno nalazi", piše Davidović.

Sindikati će stoga, doznajemo od Varteksova sindikalnog povjerenika Stjepana Plantaka, u petak održati sastanak, prekinuti kolektivno pregovaranje i vjerojatno u ponedjeljak započeti proces mirenja. Ako se u to krene, kaže Plantak, ni štrajk nije isključen.

Varteks je u devet mjeseci ove godine ostvario gubitak od 25,7 milijuna kuna.

Pročitajte više