U većini Hrvatske sunčano i vruće, na južnom Jadranu nestabilno

Ilustracija: Sime Zelic/PIXSELL

Pretežno sunčano, a najviša dnevna temperatura zraka od 24 do 29, a na Jadranu između 28 i 32 Celzijeva stupnja, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za četvrtak. U unutrašnjosti mjestimice umjerena naoblaka, a na krajnjem jugu moguć je i poneki kratkotrajni pljusak. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, podno Velebita s jakim udarima, a u Dalmaciji će sredinom dana okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. 

Na istoku zemlje i sjevernom Jadranu vruće

I u četvrtak u istočnoj Hrvatskoj sunčano, ujutro samo rijetko uz sumaglicu i maglu. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 13 °C, a poslijepodnevna 27 do 29 °C, uz slab do umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar, koji će se osjećati i u još manje oblačnoj središnjoj Hrvatskoj. Mjestimičnu jutarnju sumaglicu i maglu "pratit" će temperatura od 11 do 14 °C, a danju će biti vrlo toplo, onima na suncu i u zavjetrini - i vruće.

Prave vrućine, uz 30 °C, bit će ponegdje na vedrom sjevernom Jadranu, ali će je djelomično ublažavati bura, uglavnom u noći i ujutro još lokalno jaka, na udare podno Velebita i olujna, uz koju će noć mjestimice biti topla. U gorju i za oko 10 °C svježije jutro i kratkotrajno maglovito po kotlinama gdje izostane sjeveroistočnjak, a tijekom dana s vedrinom i ponekim oblakom najviša temperatura zraka bit će od 22 do 25 °C.

Podjednaka temperaturi mora i najnižoj jutarnjoj zraka na srednjem Jadranu, dok će u unutrašnjosti Dalmacije biti malo svježije, premda i dalje razmjerno toplo za početak rujna. Nakon bure, samo ponegdje jake, na udare i olujne, zapuhat će uglavnom umjeren maestral, uz koji će dan biti većinom vruć, ali oblačniji od srijede.

Na jugu Hrvatske nestabilno

Postoji i mogućnost gdjekojeg kratkotrajnog pljuska, uglavnom uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Još je veća vjerojatnost lokalnih nestabilnosti na jugu Hrvatske, osobito u Konavlima. Uz još ponegdje jaku buru pa umjeren maestral noć će uglavnom biti topla, ipak prevladavajuće sunčan dan vruć, a more većinom umjereno valovito.
 

Pročitajte više