U velikogoričkom kraju u ponedjeljak minirali nasip?



ZBOG navodnog miniranja nasipa u ponedjeljak na području zahvaćenom poplavama protiv dožupana Zagrebačke županije i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolfa Vujovića biti će podnijeta prijava policiji. Njega će zbog toga miniranja prijaviti novinar bussines.hr-a Dražen Tomić, koji tvrdi kako je Vujević odgovoran zato što je nasip miniran na tri mjesta. To navodno dokazuje činjenica da su mještani Črnkovca u ponedjeljak oko 5 sati čuli eksplozije.

Proglašena elementarna nepogoda za područje Velike Gorice

Danas je proglašena elementarna nepogoda za poplavljena velikogorička područja, a građani mogu štete prijaviti u zgradi Gradske uprave.

Oko 15 sati je na velikogoričko područje stigla pomoć zagrebačkih vatrogasaca. Na to su područje stigle dvije cisterne za prijevoz pitke vode, 15 vozila dobrovoljnih vatrogasnih društava, plutajuće brane i 30 pumpi. Uz to je stigla pomoć i 50 dobrovoljnih vatrogasaca koji su s velikogoričkim vatrogascima krenuli ispumpavati vodu iz kuća.

Veterinari rade na evakuaciji lešina. Sutra oko 8 sati će početi akcija dezinfekcije vode iz bunara. Na svim cestovnim prijelazima preko oteretnog kanala Sava - Odra je pušten promet osim na prijelazu Hrašće - Lukavec gdje je oštećen kolnik.

Javite se na broj 112

Građane Državna uprava za zaštitu i spašavanje obavještava da svoje potrebe dojave na broj 112 ili nazovu Javnu vatrogasnu postrojbu Velika Gorica na broj 6221 283. U Prihvatnom centru i Centru humanitarne pomoći dežura Suzana Strunjak koja se javlja na broj telefona 098 247 040.


Na području Velike Gorice voda se i dalje povlači, javlja Državna uprava za zaštitu i spašavanje, koja je sada u stanju usmjeriti svoje napore prema pomaganju stanovništvu. Tijekom dana krenut će se s ispumpavanjem i dezinfekcijom kuća.

Jučer je iz ugroženih područja, koja uključuju potez od Čičke Poljane, preko Bukevja, Čreta do Martinske Vesi, evakuirano oko 300 ljudi, a za oko tisuću ljudi koji su ostali u domovima je čamcima dostavljana hrana i voda. Tijekom noći su na području dežurali članovi Oružanih snaga, civilne zaštite, vatrogasci, djelatnici Hrvatskih voda i Vodoprivrede.

Situacija mirnija

Na području Čičke Poljane, gdje je najniži dio, bilo je najkritičnije, ali je tijekom popodneva došlo do opadanja razine vode, a zbog otvaranja sifona na Odri, prometnice u razini terena koje prelaze preko kanala Odra tijekom popodneva su zatvorene.

U 12.40 sati otvoren je cestovni prijelaz Karlovačka ulica preko kanala Sava-Odra u mjestu Blato. U 13.15 sati otvoren je cestovni prijelaz Brezovička cesta preko kanala Sava-Odra, stoji u priopćenju Druge policijske postaje u Zagrebu.

U Čičkoj Poljani je sinoć u 21.45 završila sjednica Stožera zaštite i spašavanja grada Velike Gorice i poplavljenih općina, kojom je osobno predsjedao potpredsjednik Vlade Ivan Šuker.


Hrvatske vode su jučer utvrđivale stanje probijenog nasipa kod Sopa Bukevskog i Strmca Bukevskog, a danas će i dalje raditi na saniranju štete. Dobra vijest je da nema novih proboja nasipa.

Okruženo deset sela

Vodom je trenutno okruženo deset sela, i to Drenje Šćitarjevsko, Lekneno, Strmec Bukevski, Sop Bukevski, Obed, Gornje i Donje Bukevje, Čret Posavski, Drnek, Gornja Ribnica i Čička Poljana, a ukupno se radi o nekih 700 kuća. Tijekom jutra vatrogasne su ekipe obavile distribuciju vode i hrane u sljedeća područja: Šćitarjevo, Trnje, Lekneno, Črnkovec, Obed, Strmec Bukevski, Ribnica. Predani su i lijekovi i paketi za područje općine Orle.

Dva navalna vozila cijelo su vrijeme na području Čičke Poljane i obavljaju dostavu hrane i vode od kuće do kuće, a s druge strane Čičke Poljane, gdje još nije moguć pristup vozilima, dostava se obavlja čamcima. Na tom je području 8 čamaca. U Sopu Bukevskom zaustavljen je prodor vode na jednom dijelu nasipa.

Policija je izvijestila kako je u 15.05 sati otvoren cestovni prijelaz Gradići - Petrovina preko oteretnog kanala Sava - Odra, najavljeno je i da će se otvoriti prijelazi Hrašće - Lukavec, Donja Lomnica - Lukavec. Hrvatske vode su angažirane na sanaciji kanala u Strmcu Bukevskom, koji bi trebao biti zatvoren do večernjih sati.

Evakuirano 300 ljudi

Od 300 evakuiranih ljudi, njih je desetak ostalo u školi u Vukovini, a ostali su otišli kod roditelja ili prijatelja. Ljudima koji su ostali u kućama hrana i voda je dopremana čamcima, traktorima ili na neki drugi način. Tijekom današnjeg dana neće biti novih evakuacija, javlja DUZS te dodaje kako nema podataka o ozbiljnijim ozljedama.

U Sisačko-moslavačkoj županiji se situacija također smiruje. Vodostaj Save opada od jučer u podne, iako je tijekom popodneva malo porastao u donjoj Posavini, a na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava za rijeku Česmu. Neće biti potrebne nove evakuacije, vodu je moguće piti iz gradskog vodovoda, dok voda iz bunara nije za piće ni nakon prokuhavanja.

Pripadnici veterinarske stanice obišli su teren. Mole se građani da leševe životinja skupe na nekoliko mjesta ukoliko je to moguće, a tijekom sutrašnjeg jutra će biti odvezeni specijalnim vozilom. Potrebu odvoza lešina treba dojaviti Veterinarskoj stanici. Komunalne službe grada i županijskih cesta su na terenu i interventno saniraju prometnice ukoliko je to moguće. Trenutno se sanira odron na cesti u Črnkovcu.

Zbog vode i dalje zatvoren veći broj cesta

Povlačenje vode s istarskih cesta omogućilo je i otvaranje cesta koje su proteklih nekoliko dana bile zatvorene. Od jučer je otvorena cesta Umag - Buje koja je bila zatvorena od nedjelje zbog poplave u naselju Materada. Ipak, cestom se i dalje prometuje samo jednim kolničkim trakom. U 14 sati otvoren je i granični prijelaz Kaštel. Kaštel je bio zatvoren zbog odrona i uništene ceste pred slovenskim dijelom prijelaza.

Zbog vode na kolniku zatvorena je državna cesta D36 Popovača-Sisak kroz šumu Brezovica za teretna vozila iznad 7,5 t i autobuse. Obilazak je autocestom A3 od čvora Popovače-čvor Ivanja Reka-zagrebačka obilaznica-D30-Velika Gorica-Sisak.

Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su županijske ceste: ŽC 3068 Sasi–Novaki–Šćitarjevo, ŽC 3041 Veleševec–Orle–Bukevje–Novo Čiče–D30, ŽC 3069 Strmec Bukevski (Ž 3069) – Obed, ŽC 3231 u mjestu Šibine, ŽC 3282 Orlovac-Dražica, ŽC 3120 Desna Martinska Ves-Desno Željezno, ŽC 3121 Hrastelnica-Palanjak-Lijeva Martinska Ves, ŽC 3157 Žažina-Mala Gorica i ŽC 2231 Farkaševac-Siščani u mjestu Kabal (obilazak: Donji Markovac-Bolč-Raić). U Zagrebu su zatvorene Ulica dr. Luje Naletilića te ceste između Jankomira i Velike Gorice koje prolaze teretnim kanalom.

Pročitajte više