U Venezueli pucali na auto u kojem su bili oporbeni zastupnici

Snimka napada iz napadnutog automobila Screenshot: YouTube

JUAN Guaidó nije htio danas održati sjednicu parlamenta u polukružnoj dvorani Savezne palače, nego u predgrađu Caracasa, pošto su oporbeni zastupnici rekli da su pripadnici paravojske koji podupiru predsjednika Nicolasa Madura "pucali" na njihov automobil.

"To je planirani napad diktature", rekao je ogorčeni Guaidó koji već godinu dana bezuspješno pokušava srušiti socijalističkog predsjednika.

"Vidi se rupa od metka na staklu mog automobila", dodao je.

Novinari su čuli pucnjavu, objavljene fotografije oštećenih automobila

Guaidó, osnažen ponovnim izborom za predsjednika jednodomnog parlamenta 5. siječnja, jedine ustanove u zemlji koju kontrolira oporba, i dalje polaže pravo na dužnost privremenog venezuelskog predsjednika, smatrajući Nicolasa Madura "uzurpatorom". Priznalo ga je pedesetak zemalja, među kojima i SAD.

Šestero zastupnika koji podupiru Guaidóa rekli su da su na njih pucali "colectivosi", omanje skupine ljudi odanih vlasti "chavista" (prema bivšem predsjedniku, ljevičarskom populistu Hugu Chavezu) koje oporba naziva nasilnim "paravojskama".

Novinari agencije France Presse koji su bili u toj četvrti čuli su pucnjavu. Zasad se ne zna ima li ranjenih u pucnjavi. Vlada i redarstvene snage još nisu reagirale.

Guaidóovo osoblje objavilo je fotografije bijelog i još nekih automobila oštećenih u napadu.

Njemu naklonjeni zastupnici rekli su da su se "colectivosi" jutros okupili pred parlamentom  i pokušali spriječiti njima i Guaidóu ulazak u zgradu. Guaidó i stotinjak oporbenih zastupnika na kraju su odlučili zasjedati u dvorani u predgrađu Caracasa.

Propala proizvodnja nafte

U Venezueli, bogatoj naftom, propala je proizvodnja nafte koja je u deset godina prešla s 3,2 milijuna na 1 milijun barela dnevno.

Maduro krizu pripisuje brojnim gospodarskim sankcijama koje je Trumpova administracija uvela njegovoj vladi kako bi na njega izvršila pritisak i prisilila ga na odlazak.

Oporba predvođena Guaidóom ističe da su "nemar i korupcija" vlade doveli do tog stanja.

Pročitajte više