U Vinkovcima policija počela obavijesne razgovore u slučaju Stojanovski

SLUŽBENICI Odsjeka za ratne zločine Policijske uprave vukovarsko-srijemske počeli su danas obavijesne razgovore s osobama za koje se pretpostavlja da raspolažu informacijama i saznanjima o ulozi sadašnjeg načelnika makedonske vojske generala Miroslava Stojanovskog u srpskoj agresiji na Vukovar 1991., potvrdio je glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Miroslav Janić.

U izjavi za Hinu Janić nije želio reći o kojim osobama je riječ, rekavši tek kako policija postupa sukladno zahtjevu županijskog državnog odvjetnika Vukovarsko-srijemske županije Božidara Piljića o pokretanju predistražnih radnji u slučaju makedonskog generala Miroslava Stojanovskog o kojemu već desetak dana hrvatski tisak gotovo svakodnevno izvješćuje kao sudioniku srpske agresije na Vukovar 1991.

"Osim obavljanja obavijesnih razgovora, prikupljamo i druge podatke i saznanja koji bi mogli biti korisni", rekao je Janić dodajući kako će prikupljene informacije i saznanja o ulozi generala Stojanovskog tijekom agresije na Vukovar 1991. godine policija proslijediti Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

Prema neslužbenim informacijama, obavijesne razgovore o slučaju Stojanovski djelatnici Odsjeka za ratne zločine PU vukovarsko-srijemske obavili su danas s nekoliko članova Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora koje je prošloga tjedna u pismu upućenom Predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade generala Stojanovskog optužilo za ratni zločin.

Prema riječima predsjednika tog društva Danijela Rehaka, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora podnijet će ovih dana protiv generala Stojanovskog i skupine časnika bivše JNA kaznenu prijavu za ratne zločine počinjene tijekom srpske agresije i okupacije Vukovara 1991.

Bivši logoraši generala Stojanovskog optužuju da je tijekom srpske agresije na Vukovar bio "zapovjednik grupi vojnih policajaca koji su 18. studenoga 1991. na položaju Rističev salaš zarobili desetak pripadnika II. bojne 204. vukovarske brigade, odveli ih u pravcu Vučedola i od tada im se gubi svaki trag".

Stojanovskog bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora također optužuju da je "19. studenoga 1991. nadgledao ulazak branitelja II. bojne 204. vukovarske brigade s Mitnice u autobuse na Ovčari i osobno ih privodio do koncentracijskog logora u Srijemskoj Mitrovici uz verbalno vrijeđanje i prijetnje".

Sanader i Bučkovski o Stojanovskom: Neka se utvrdi istina

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader istaknuo je danas da u slučaju pokretanja istražnog postupka protiv sadašnjeg načelnika Stožera Vojske Makedonije generala Miroslava Stojanovskog treba pustiti Državno odvjetništvo da istraži i utvrdi sve relevantne činjenice o njegovim aktivnostima u Vukovaru 1991.

Istina je iznad svega, istina je apsolutni prioritet i treba pustiti Državno odvjetništvo da istraži sve relevantne činjenice o aktivnosti generala Stojanovskog u Vukovaru 1991, kazao je Sanader u izjavi koju je dao u društvu makedonskog premijera Vlade Bučkovskog nakon zasjedanja članica CEFTA-e.


Državno odvjetništvo Vukovarsko-srijemske županije pokrenulo je istragu o utvrđivanju vjerodostojnosti navoda iz hrvatskog tiska u kojima se načelnika makedonske vojske generala majora Miroslava Stojanovskog sumnjiči da je, kao zapovjednik vojnih specijalaca JNA, sudjelovao u ratnim zločinima u Vukovaru 1991.

Sanader i Bučkovski istaknuli su da se ne mogu i neće miješati u rad pravosudnih organa te da žele da se istražni postupak što prije završi.

Ujedno su naglasili da ovaj slučaj ne smije narušiti dobre odnose dviju zemalja.

Makedonski premijer Vlado Bučkovski još je jednom kazao kako se mora pričekati završetak istrage te da će se onda moći reći nešto više. On vjeruje da će hrvatska tijela do kraja poštivati načelo presumpcije nevinosti.

Na pitanje što misli poduzeti ako se utvrdi odgovornost Stojanovskog, Bučkovski je kazao da će Makedonija znati poduzeti odgovarajuće korake te da neće dopustiti da se poremete izvrsni odnosi između dviju država.

Pročitajte više