JEDINI U HRVATSKOJ Operiraju kralježnice uz pomoć uređaja koji ima tek pokoja klinika u Austriji i Njemačkoj

Foto: Index

U KLINICI za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice održana je prva edukacijska radionica o spinalnoj navigaciji na području jugoistočne Europe. Neurokirurzi s ove Klinike operirali su pacijenticu kralježnicu uz pomoć najsuvremenijeg navigacijskog uređaja, a istovremeno su je i uživo prenosili u dvoranu u kojoj su bili šefovi neurokirurgija iz regije te zemalja poput Češke i Slovačke.

U Hrvatskoj jedino ta bolnica u Vinogradskoj ulici u Zagrebu ima integriranu Endoalfa salu s O-armom i navigacijom koji, kako nam je rekao prof. Krešimir Rotim, šef neurokirurgije u KBC Sestre milosrdnice, ima i tek pokoja neurokirurška klinika u Austriji i Njemačkoj.

U svakom trenu vide gdje stavljaju vijke

"Mi smo lani uz pomoć Ministarstva zdravstva i uprave bolnice nabavili ovaj vrijedan i skup aparat uz pomoć kojeg tijekom operacije imamo kompletan slikovni prikaz kralježnice pacijenta te istovremenu i stalnu navigaciju. U bilo kojem trenu na ekranu vidite gdje se nalazi patologija pacijenta i gdje stavljate vijke i pločice tijekom stabilizacije kralježnice.

Tako se na minimum svode moguće pogreške za vrijeme operacije, a što dovodi do visoke razine sigurnosti za pacijenta", rekao je u razgovoru za Index prof. Rotim.



Ono što je važno za pacijenta je da se upravo uz pomoć ovog aparata dvostruko smanjuje vrijeme trajanja operacije. Uz to, kazao je prof. Rotim, pacijent i kirurški tim izloženi su minimalnoj dozi zračenja.

"Osim toga, pomoću ovog aparata pacijentu pružamo veliku sigurnost da će se implantati, vijci i pločice pozicionirati na idealno mjesto. Pacijenti se brzo oporavljaju i vrlo su zadovoljni rezultatom operacija. Nama su danas došle kolege iz ostalih zemalja jugoistočne Europe kako bi prisustvovali našoj prvoj Medtronic radionici o spinalnoj navigaciji. Oni u svojim klinikama nemaju takav aparat pa su došli vidjeti koliko bi njima ovakav aparat pomogao u praksi. Svaka ugledna klinika koja se bavi vrhunskom medicinom i operacijama kralježnice bi trebala imati ovakav  uređaj", rekao nam je prof. Rotim.



Edukacija u europskim zemljama

On se za rad na ovom aparatu sa svojim kirurškim timom educirao u Italiji, Češkoj, Austriji i Slovačkoj, a danas svoje znanje i iskustvo prenosi kolegama iz regije.

"Mi smo jako sretni podrškom ravnatelja i Ministarstva zdravstva koji su nam omogućili nabavku aparata jer je neurokirurgija najviše vezana uz tehnologiju pa se svakih 2 do 4 godine događa veliki tehnološki iskorak, a smatram kako Hrvatska kao mala zemlja mora pratiti taj korak kako bismo našim pacijentima pružili uslugu na vrhunskom europskom nivou", kazao je prof. Rotim.

Godišnje na Klinici za neurokirurgiju izvedu 800 operacija kralježnice, a otkako imaju ovaj aparat, veliki dio operacija obavljaju i pomoću njega.



 

Pročitajte više