U Vodnjanu održana smotra maslinova ulja

U nazočnosti mnogobrojnih gostiju i posjetitelja, među kojima su bili i čelnici Istarske županije, u Vodnjanu blizu Pule danas je održana 10. smotra maslinova ulja u južnoj Istri, na kojoj su predstavljena i ponuđena 54 uzorka maslinova ulja, od kojih je, kako se čulo, čak 65 posto u skupini ekstra djevičanskih s manje od 0,5 posto slobodnih masnih kiselina.

Tom je prigodom pročelnik istarskoga Županijskog odjela za poljoprivredu Milan Antolović ustvrdio kako je maslina u ovom stoljeću postala najisplativijom poljoprivrednom kulturom na Mediteranu jer je zajamčen plasman ulja po relativno visokim cijenama.

Država i Županija "izdvajaju velika sredstva za preradu maslina i podizanje kvalitete", rekao je pročelnik Antolović. Upravo zato može se očekivati da za hrvatsko maslinarstvo dolaze bolji dani, istaknuo je i dodao da će se u Istarskoj županiji saditi od 30 do 40 tisuća maslina na godinu.

Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović rekao je na smotri da bi Vodnjan na svojem području do godine 2008. trebao zasaditi čak 113 tisuća novih maslina.

"U maslinarstvu treba puno rada, stručnosti i umijeća u samoj preradi. Upravo zato sva su ulja nagrađena na ovoj smotri cijenjena i zasigurno zadovoljavaju kriterije najboljih europskih ulja", zaključio je Vitasović. Inače, prema rezultatima današnje smotre, najbolje ulje u južnoj Istri imaju Sandro Chiavalon, Ante Sučić, Elio i Armando Giachin i Mario Radolović iz Vodnjana, te Aldo Balija iz Fažane.

(Hina) xspd ymć

Pročitajte više