U Vukovaru i Karlovcu održane mise za pravoslavni Uskrs

Foto: EPA

USKRSNIM liturgijama koje su služene u svim pravoslavnim hramovima te obiteljskim druženjima vjernici pravoslavne vjeroispovijesti u Vukovarsko- srijemskoj županiji proslavili su u nedjelju Uskrs.

U vinkovačkom hramu Silaska svetog Duha na apostole uskršnju liturgiju služio je vinkovački paroh, jerej Srđan Lukić, koji je vjernike pozvao da postanu novi ljudi jer im je Kristovo uskrsnuće donijelo slobodu i konačnu radost.

"Zapovijed Kristova je jasna: 'Ovo vam zapovijedam - da ljubite jedni druge.' Ni jedan zakonodavac nije mogao dati savršeniji i blagotvorniji zakon: jasan, jednostavan, koristan i svuda primjenjiv. Ova zapovijed je osnova života jer tamo gdje nema ljubavi, vlada mržnja, zlo, zavist, zloba, osveta i uništenje života", uskršnja je poruka paroha Lukića vinkovačkim pravoslavnim vjernicima.

Vjernike je pozvao da slijede Kristove zapovjedi i budu "sol svijeta" te svjedoče kršćansku i istinsku evanđeosku ljubav prema bližnjima, kako bi zaista bili Kristovi svjedoci u vremenu u kojem žive.

"Pozivam sve pravoslavne kršćane da proslavimo Uskrs u izvornom duhu naše pravoslavne vjere - u miru, molitveno i pobožno, s duhovnom radošću kroz sudjelovanje na svetim bogoslužjima, jer samo na taj način ostvarujemo zajednicu ljubavi s Bogom i zajednicu jednih s drugima", poručio je vinkovački paroh, jerej Srđan Lukić.

Nakon liturgija vjernici su blagdan Uskrsa nastavili slaviti u krugu obitelji, rodbine i prijatelja uz bogatu trpezu i neizostavna bojana uskrsna jaja, čestitajući jedni drugima riječima "Hristos vaskrese" uz odgovor "Vaistinu vaskrese".

Vjernicima srpske vjeroispovijesti u gradu Vukovaru Uskrs je čestitao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

"Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti želim sretan i blagoslovljen Uskrs. Radost ovog blagdana neka ispuni Vaše misli, srca i domove, istovremeno u njih donese blagostanje i mir te Vam podari sreću, zdravlje i bogatstvo obiteljskog zajedništva!" navodi se u Penavinoj čestitki.

I u crkvi u Karlovcu proslavljen pravoslavni Uskrs

U karlovačkoj crkvi svetog Nikole u nedjelju je liturgijom koju je predvodio episkop gornjokarlovački Srpske pravoslavne crkve Gerasim proslavljen Uskrs po julijanskom kalendaru kojoj su prisustvovali pravoslavni vjernici iz svih krajeva te teritorijalno najveće eparhije SPC-a.

Pročitana je poslanica srpskog patrijarha Porfirija u kojoj je naglašeno da je Uskrs "praznik nad praznicima" i "pobjeda nad pobjedama" i da je proslava Uskrsa zalog "vlastite pobjede nad okovima smrti".

"Ekonomski i svaki drugi napredak je svakako važan za društva u kojima naš narod živi, ali je neusporedivo važnije duhovno zdravlje našeg naroda, ona snažna, saborna vjera u Gospoda Raspetoga i Vaskrsloga koja osmišljava naše svekoliko narodno biće", poručio je, uz ostalo, Porfirije, a preneseno je i u Karlovcu.

Građevinski radnik iz Makedonije na radu u Karlovcu Angel je prisustvovao liturgiji i rekao da nakon liturgije slijede obiteljska i prijateljska druženja uz roštilj, a umirovljenica Mila da joj Uskrs predstavlja radost "jer je to jedna vjera i jedna nada".

Po popisu iz 2021., u Karlovcu ima 49.377 stanovnika, a od toga je 5.03 posto pravoslavaca. Crkva svetog Nikole je uništena u ratu, a kasnije obnovljena. Uništena je i zgrada Eparhije i crkvene općine Karlovac i njezina obnova i dalje traje.

Pročitajte više