U Vukovaru proslavljen židovski blagdan Hanuka

NA MJESTU gdje se do 1958. godine nalazila sinagoga, u Ulici Ljudevita Gaja u Vukovaru večeras je proslavljen židovski blagdan svjetla i veselja Hanuka.

´Paljenjem hanuka svjećica u Vukovaru željeli smo donijeti svjetlo nade ovom gradu i njegovim stanovnicima te ujedno povezati praznik Hanuke s nastojanjima da se ponovno izgradi sinagoga u Vukovaru´, rekao je predsjednik Židovske općine Osijek Darko Fischer podsjetivši da je vukovarska sinagoga srušena 1958. nakon što je stradala u Drugom svjetskom ratu.

Prema procjenama osječke Židovske općine, ponovna izgradnja sinagoge u Vukovaru stajala bi 32 milijuna kuna. Samo manjim dijelom zgrada bi iznutra nosila židovska obilježja u obliku manje spomen-sinagoge, muzeja holokausta i biblioteke.

U budućoj sinagogi, ako se bude gradila, po Fischerovim riječima, iznašao bi se i prostor za centar za liječenje psiholoških problema nastalih u ratu, institut za probleme zemalja u tranziciji, te centar za humanitarnu multietničku i multireligijsku suradnju.

Nazočni proslavi židovskog blagdana Hanuke bili su i predstavnici vukovarskog Društva za rad s psihotraumom za mir, Europskog doma Vukovar, te jedini Židov koji danas živi u Vukovaru Charles David Tauber.

Naime, po popisu stanovništva iz travnja 2001., od ukupno 31.670 stanovnika Vukovara kao pripadnik židovskog naroda upisan je tek jedan stanovnik toga grada.

Pročitajte više