U Zadru misnim slavljem održana proslava sv. Stošije

NADBISKUP zagrebački, kardinal Josip Bozanić, posebni izaslanik Svetog Oca Ivana Pavla II., predvodio je danas svečano euharistijsko slavlje u zadarskoj katedrali u povodu završetka 1700. obljetnice smrti mučenice sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije.

Nadbiskup zadarski mons. Ivan Prenđa zahvalio je zagrebačkom nadbiskupu i zamolio ga da u ime te nadbiskupije zahvali Svetom Ocu što ga je imenovao svojim izaslanikom na tom jubileju. Prisjetio se i Papina pohoda Zadru 9. lipnja 2003. godine, u sklopu njegova trećeg posjeta Hrvatskoj.

Kardinal Josip Bozanić rekao je kako je sv. Stošija jedna od onih mučenica koja je svojom krvlju posvjedočila vjeru za Krista u doba okrutnog progonstva cara Dioklecijana, te da je danas došao zahvaliti za dar sv. Stošije, čije tijelo počiva u zadarskoj katedrali.

Njezine relikvije u toj su katedrali od 9. stoljeća, kada ih je zadarski biskup sv. Donat dobio na dar od bizantskog cara Nikifora zbog posredovanja u uspostavi mira između Bizanta i Franaka. To, podsjetio je kardinal Bozanić, govori o povijesnom značenju grada Zadra i njegova biskupa.

U zajedništvu Katoličke crkve, a osobito Crkve u hrvatskom narodu, protekla godina bila je u znaku mnogih vjerskih spomena na 1700 godina mučeništva kršćana iz doba cara Dioklecijana, jednog od najvećih progonitelja Crkve, istaknuo je zagrebački nadbiskup.

"Ti su mučenici svojom krvlju posvjedočili ispovijest vjere i postali sjeme novih kršćana. Oko njihovih grobova i relikvija okupljaju se kršćanske zajednice do danas, pa tako i oko ove velike i svete žene, srijemske mučenice sv. Stošije, čiji spomendan smrti danas slavimo", dodao je.

Danas smo ovdje privučeni istinom Evanđelja koja je duboko uklesana u našu hrvatsku povijest zahvaljujući slavnim mučenicima, onima iz doba cara Dioklecijana pa do blaženog Alojzija Stepinca. Osvrćući se na život mučenika kroz povijest Crkve, kardinal je rekao kako vrijednost mučeništva nije samo stvar nekih prošlih vremena, nego se odnosi i na današnje vrijeme.

Dodao je kako nije manje vrijedno, a čak je ponekad i mnogo mukotrpnije, "svakodnevno mučeništvo" da budemo dosljedni u svojemu kršćanskom životu usprkos vlastitim slabostima i vanjskom ozračju i kulturi u kojoj sve manje ima mjesta za Boga.

Govorio je i o križu, koji u kršćanskome životu ima veliko značenje, koji je postao središtem naše vjere i znakom naše civilizacije. Istaknuo je da križ ne ograničava niti vrijeđa bilo koji drugi vjerski izraz. On ne sputava ničiju slobodu, nego je i znak naše baštine i preduvjet za dijalog i mir. Poručio je vjernicima da se nemaju razloga bojati toga dragocjenog znaka i da se kao kršćani zauzimaju da se križ ne pretvori u beznačajan ukras.

Kardinal Josip Bozanić izrazio je zadovoljstvo što je u Zadarskoj nadbiskupiji sinoć proglašena Godina mladih. Mlade je pozvao da se pouzdaju u Gospodina i da ne nasjedaju brzim i sumnjivim rješenjima, a poručio im je da se ništa dobro ni veliko ne postiže bez odgovornog rada i žrtve.

Na kraju je zaželio da se iz Stošijine katedrale, koja je ponos Zadra, uzdigne snažna molitva za grad i Zadarsku nadbiskupiju, Crkvu u hrvatskom narodu i domovinu Hrvatsku.

U misnom slavlju u katedrali sv. Stošije sudjelovali su gotovo svi hrvatski biskupi, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, te biskupi iz susjednih zemalja i apostolski nuncij Francisco Javier Lozano.

Pročitajte više