U Zagreb dolazi 267 novih taksista

ZAGREBAČKA Gradska skuština je nakon duge sjednice konačno razriješila dilemu o taksi uslugama u glavnom gradu. Skupština je liberalizirala tržište i dopustila ulazak 267 novih taksista u grad. Maksimalna cijena postavljena za početak vožnje taksijem je 16 kuna, svaki kilometar vožnje se može naplaćivati najviše šest kuna, a minimalna cijena nije određena. Za odluku je glasalo 28 zastupnika, pet iz redova HSS-a i HSLS-a je bilo protiv, a cijeli HDZ je ostao suzdržan.

Predsjednik Skupštine Boris Šprem je nakon odluke izašao pred taksiste i rekao im kako je od policije tražio zaštitu za svoju obitelj, ali da za sebe to ne namjerava tražiti, te im poručio da ga "mogu zatući ako hoće". Šprem se taksistima obratio zbog ranijih prijetnji dok je izlazio iz zgrade Skupštine, pri čemu su mu savjetovali da "pripazi na sebe i obitelj".

Prosvjed i neredi

Taksisti su danas nešto iza 11 sati krenuli u prosvjed tijekom kojeg su blokirali Ćirilometodsku ulicu i ulaz u Gradsku skupštinu gdje se odlučuje o liberalizaciji tržišta taksi usluga. Pred Skupštinom se okupilo oko 50 taksista, ali i policija i zagrebačka pauk-služba koje čekaju znak za intervenciju. Jednog od taksista policija je privela jer ih je vrijeđao.

Taksisti su, pak, uvjereni u priče kako je predsjednik Skupštine Boris Šprem uzeo akontaciju od nekih tajkuna koju sada odrađuje. No, prema svemu sudeći, prijedlog vladajućih u gradu, kojim se predviđa povećanje broja taksija za 267, bit će izglasan. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na početku sjednice podnio je nešto izmijenjen prijedlog iste odluke.

Bandićev prijedlog odbijen

Prema tom prijedlogu broj taksista bio bi manji za sto. Bandić je, naime, sugerirao zastupnicima da glasuju za njegov prijedlog kako ne bi "ubili udruženje s kojim je Grad partner već 50 godina". Bandića su podržali HDZ i HSS, što je i dalje bilo nedovoljno da mu prijedlog prođe. Naknadno, međutim, HSLS je predao prijedlog s istim omjerom koji se podudara s Bandićevim. Šef stranke Darinko Kosor objasnio je kako je ovaj prijedlog pravedniji od SDP-ova jer se njime vodi računa i o postojećim taksistima. SDP-ov prijedlog podupiru i HSU, NL Tatjane Holjevac, ali i HNS, HSLS i NL Velimira Sriće, odnosno 40 od 51 zastupnika.

Prema prihvaćenom prijedlogu SDP-a, osim što će se taksi tržište otvoriti za još 267 taksista, licencije će se izdavati na pet godina, uz najviše moguće cijene koje su 15 posto niže od dosadašnjih. Dvije godine imat će taksisti za uvođenje kartičnog poslovanja, a još pet godina za to da im automobili budu bijele boje.

Zagrebački taksisti: Ostat ćemo bez kruha

"Nas je 1034. Pomnožite to s brojem članova naših obitelji i dobit ćete novu brojku ljudi bez prihoda u Hrvatskoj", komentirali su taksisti koji su u strahu da će ostati bez posla. Manji dio njih prosvjeduje i na Iblerovom trgu, pred središtem SDP-a. Pred Skupštinom su se okupili i taksisti tvrtke Cammeo. Kako su kazali, oni samo čekaju da Skupština odobri liberalizaciju tržišta pa odmah kreću u pogon.

Pregovorima su prisustvovala i dva člana Uprave udruge Radio taksi, a taksisti iz riječkog Cammea htjeli su im se pridružiti. No, zagrebački taksisti na ulazu su ih opsovali te im poručili da će "vidjeti što su purgeri". Zagrebačkog gradonačelnika Bandića, koji je nakon aktualca napustio Skupštinu, na izlasku iz zgrade popratili su velikim pljeskom.

Prometni zastoj u centru grada

"Zbog kolone taksi prosvjednika kod Mesničke i u obližnjim ulicama zagrebačkog centra, tramvajske linije koje prolaze središnjim gradskim trgom kasne i do 30 minuta, a slaba protočnost prometa odražava se i na ostatak ZET-ove prometne mreže", priopćeno je iz ZET-a. Dodaje se kako su u nastavku poslijepodneva moguća i povremena preusmjeravanja pojedinih tramvajskih linija kako bi se izbjegla veća neredovitost.

Pročitajte više