U Zagreb stigla dva američka helikoptera Black Hawk, pogledajte fotografije

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

TRANSPORTNIM zrakoplovom zračnih snaga Sjedinjenih Država u zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman stigla su dva američka helikoptera Black Hawk UH-60. Prva dva helikoptera bila su donacija vlade SAD-a, a ova dva Hrvatska je kupila u paketu vrijednom 85 milijuna dolara. 

Helikopteri se, uz tradicionalne vojne zadaće, mogu koristiti i za pomoć civilnim institucijama - za gašenje velikih šumskih požara, traganje i spašavanje te hitan medicinski prijevoz. Radi se, inače, o projektu opremanja Oružanih snaga helikopterima zapadne tehnologije, koji je počeo u prosincu 2018. godine u suradnji s američkom vladom.

 

"Idemo u zamjenu svega što nam je na teret"

"Hrvatsko ratno zrakoplovstvo osim što je bogatije za još dva Black Hawka, značajno će ubrzati rad u svim svojim zadaćama. Svi naši piloti imaju preko 200 sati u Black Hawku i naravno da ćemo dalje ići u pravcu zajedničke suradnje sa zamjenom svega onoga što imamo iz sovjetske proizvodnje", rekao je ministar obrane Mario Banožić, piše HRT.

"Idemo u zamjenu svega ono što nam je na teret, to smo i definirali u našem dugoročnom planu koji će uskoro biti u saboru", dodao je.

Banožić je rekao da su Black Hawk helikopteri jedni od najboljih na svijetu.

"Meni je želja da ih imamo u punom sastavu, idealna brojka je 12, ja vjerujem da ćemo doći do nje", rekao je.

Hangari još nisu izgrađeni"

Upitan kada će hangari biti spremni, Banožić je rekao da je u početku bilo problema s potpisivanjem ugovora te da je cijena dosta eskalirala.

"Ono što se dogodilo kod radioničkog hangara jest da je izvođač tražio avansno plaćanje. Na to nismo mogli pristati pa je produžen rok, potpisan je ugovor i počinje se raditi u 2023. godini. Bit će sigurno gotov za devet do deset mjeseci, a očekujemo da bi parkirni mogao biti vrlo skoro gotov", rekao je.

Dok se ne izgradi hangar, Banožić je rekao da imaju privremene pozicije za helikoptere.

Na pitanje hoće li stari helikopteri biti donirani Ukrajini, Banožić je rekao da su se sve dosadašnje podrške vlade nosile oznaku klasificiranosti te da ne može o tome govoriti.

Predsjednik Republike rekao je da ne da besplatno helikoptere.

"Žao mi je da predsjednik ovakve stavove nije imao kad je bio premijer i kad je mogao učiniti više za Hrvatsku vojsku, međutim to nije činio. Izgleda da je sad doživio neko prosvjetljenje pa zna kako bi se trebalo upravljati bolje nego što to čini načelnik Glavnog stožera i ostali generali. Pomoć naših saveznika uvijek je bila ta na koju se može računati, vjerujemo da će tako biti i u budućnosti", rekao je Banožić.

"I dalje se radi na prikupljanju podataka o padu drona"

Komentirao je istragu koja se provodi vezano uz pad drona na Jarunu.

"Istraga se provodi u nekoliko zemalja saveznica NATO-a, koje su radile istragu na svom području. Ono što mi imamo su informacije koje se ne mogu potvrđivati. I dalje se radi na prikupljanju podataka i vrlo blizu smo toga da se pronađe područje s kojeg je dron doletio i onda bismo vjerojatno trebali doznati namjenu", rekao je Banožić.

Upitan hoće li tražiti umirovljenje za načelnika Hranja, Banožić je rekao da je prerano za razgovarati o toj temi.

Pročitajte više