U Zagreb sutra stiže (bivši?) četnik Vučić, gdje ste sada šatoraši?

Foto: Index/Pixsell/Marko Prpić/Tomislav Miletić/Srđan Ilić

ŠATORAŠI su 555 dana prosvjedovali zbog hrvatskog ministra branitelja i vukovarskog heroja Freda Matića. Sutra u Zagreb stiže Aleksandar Vučić, srpski predsjednik koji je 1995. proglašavao Glinu srpskim teritorijem, a od toga nije odustao ni pet godina nakon toga, kad je u srpskoj Skupštini cijeli niz hrvatskih gradova proglasio srpskima. No s obzirom na to da je sada na vlasti HDZ, a ne SDP kao u vrijeme kad im je ministar bio Predrag Fred Matić, šatoraši su netragom nestali.

>> Vučić nije ni stigao u Zagreb, a već je pobijedio Kolindu i Plenkovića


>> Udovice najavile veliki prosvjed: Na Markovom trgu ćemo pustiti Vučićev govor iz Gline


>> VIDEO Pogledajte još jedan Vučićev govor: "Karlovac, Virovitica i Ogulin su srpske zemlje"


Podsjetimo, šatoraši su na čelu s Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom zauzeli dio javnog prostora u centru Zagreba, u Savskoj ulici. Punih 555 dana prosvjedovali su protiv Predraga Matića, tadašnjeg ministra branitelja i vukovarskog heroja koji je prošao i srpske logore. Uz Matića, šatoraše je silno smetao i Bojan Glavašević, Matićev pomoćnik i sin još jedne ikone ratnog Vukovara, Siniše Glavaševića.

Klemm za Index: Dajem potporu svakom dijalogu


Iako se predstavljaju kao žestoki domoljubi koji brane tzv. vrijednosti Domovinskog rata, šatoraši su umuknuli nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je u više navrata hodočastila u šator u Savskoj, pozvala Aleksandra Vučića u službeni posjet Zagrebu

Krajem prošlog tjedna nazvali smo Josipa Klemma, jednog od organizatora šatoraškog prosvjeda, kako bismo saznali hoće li se pridružiti najavljenom prosvjedu udovica branitelja iz Domovinskog rata. Klemm nam nije želio reći ništa osim što je uporno ponavljao kako "daje potporu svakom dijalogu". Po svemu sudeći, Vučić je Klemmu manji problem od Freda Matića i Bojana Glavaševića.

"Nisam u toku, baš stavljam pločice"


Novinari Slobodne Dalmacije postavili su isto pitanje Đuri Glogoškom koji je iz šatora mjesecima grmio protiv Freda Matića i Bojana Glavaševića, ali sve što su uspjeli izvući iz njega bilo je: "Ništa, ništa, ništa, ne dajem izjave, ništa".

Još zanimljiviju reakciju dobili su od Ante Deura, posebnog savjetnika predsjednice za branitelje i još jednog od viđenijih lica iz šatora u Savskoj.

"Ne znam zaista, u drugim sam obavezama, nisam u toku, izvan svih sam događaja, baš stavljam pločice, evo majstori su tu", rekao je Deur.

Predrag Matić: Tad je bio aktualan Karamarko koji je rekao da zakon ne vrijedi za branitelje


Zašto šatoraši sada ne prosvjeduju, a svojevremeno su iznosili plinske boce na Savsku, pitali smo i bivšeg ministra branitelja Predraga Freda Matića: "Zato što je tada bio Karamarko aktualan, sjećate se njegove izjave da zakon ne vrijedi za branitelje?".

"Cijeli taj Vučićev posjet je sprdačina. Kolinda je prije par mjeseci, kad je vidjela taj moćni Dunav, rekla da će još puno vode proteći Dunavom prije nego što Srbija i Hrvatska budu prijatelji, a sad zove Vučića u posjet. Ona je žena improvizacija, hodajući skandal. Mi tražimo podatke o nestalima, a Srbija tvrdi da nema te podatke. Ako Vučić sad donese nešto od toga, onda će dokazati da je lagao. A ako ne donese, zašto onda uopće dolazi?" zapitao se Matić u razgovoru za Index.

Pročitajte više