U zagrebačkoj školi stoji golemi križ. Ravnatelj: "Vjernik sam, to je tradicija"

NA ULAZU u zagrebačku Osnovnu školu Gračani nalazi se veliki drveni križ, a ravnatelj kaže kako se radi o tradiciji te ga zato ne želi micati, piše srednja.hr

Taj križ je prva stvar koja se vidi s ulaza u zagrebačku osnovnu školu koju je jutros posjetila ministrica Blaženka Divjak.

Unatoč tomu što se radi o javnoj školi, ravnatelj Osnovne škole Gračani Dalibor Dedić u tome ne vidi problem.

"Osobno sam vjernik, a što se križa tiče, on je tu od 1959. godine i smatram kako je to tradicija pa ga ne želim micati", rekao je Dedić.

Pučka pravobraniteljica želi ograničiti vjerske simbole

Ipak, pučka pravobraniteljica Lora Vidović s tim se ne slaže. Naime, ona je u srpnju ove godine na upit aktivista Ivana Zidarevića oko pitanja križeva u školama ustvrdila kako treba ograničiti vjerske simbole u školama. Odgovor su prenijele Novosti

"S obzirom na to da hrvatski pravni sustav s jedne strane jamči vjerske slobode, zbog čega država mora svojim građanima i vjerskim organizacijama jamčiti pravo izražavanja vjeroispovijedi simbolima, s druge strane Ustav traži od države da bude odvojena od vjerskih organizacija.

Stoga bi u cilju nediskriminatornog postupanja prema svoj djeci, odnosno djelatnicima u odgojno-obrazovnim ustanovama, isticanje vjerskih simbola u zajedničkim prostorijama tih ustanova, pa tako i u zajedničkim prostorijama svih drugih javnih ustanova, trebalo ograničiti", stoji u odgovoru pučke pravobraniteljice. 

Ministrica školama daje slobodan izbor

Ministrica Divjak ne vidi problem u isticanju vjerskih simbola te sve prepušta autonomiji škola.

"Škole samostalno odlučuju o tome. Nema zakonskih prepreka ni u jednom ni u drugom smjeru", piše srednja.hr

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više