U zagrebačkom HNK-u operno - baletna premijera "Večer Mauricea Ravela"

U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) večeras je premijerno izvedena operno baletna predstava "Večer Mauricea Ravela" u okviru koje su posjetitelji mogli vidjeti operu "Dijete i čarolije", te tri kraća baleta "La Valse", "Pavana za umrlu infantkinju" i "Bolero".

"Dijete i čarolije" lirska je operna fantazija koju je skladatelj napisao s francuskom književnicom Colette. Djelo je pisano za mali pjevački ansambl i komorni orkestar tako da su večerašnju izvedbu uprizorili dječji zbor "Zvjezdice" i orkestar i zbor Opere HNK-a, pod ravnanjem njemačkog dirigenta Klausa Arpa i u režiji Dore Ruždjak Podolski.

"Dijete i čarolije" druga je opera Mauricea Ravela (1875.-1937.) i iako nije bila pisana posebno za Ravelovu majku koja je umrla prije nego je on počeo raditi na toj operi, ima težište na ljubavi majke i sina. Ravel se u tom djelu posve prepustio svijetu dječje mašte i dočarao ga s mnogo nježnosti i ljubavi.

Koreografsku poemu "La Valse" Ravel je napisao 1920., a kao balet "La Valse" uprizoren je tek 1928. u Ruskom baletu. "Pavana za umrlu infantkinju", najprije napisana kao klavirska kompozicija a kasnije prerađena za orkestar, označila je prvi Ravelov zapažen uspjeh 1899. U želji da prikaže španjolski dvor iz vremena renesanse, Ravel je svojoj pavani dodao riječ infantkinja, španjolska kraljevna, i samo zato što mu se sviđao zvuk tih riječi, djelo je naslovio "Pavana za umrlu infantkinju".

To djelo i "La Valse" za večerašnju je zagrebačku izvedbu koreografirao i režirao Dinko Bogdanić.

"Bolero" je skladan u posljednjem Ravelovom stvaralačkom razdoblju 1929., a iste je godine izveden kao balet. Koreografiju, režiju, scenografiju i kostimografiju za taj balet večeras potpisuje Peter Breuer. U svim trima baletnim predstavama dirigirao je Klaus Arp.

Maurice Ravel kompoziciju je studirao na pariškom Konzervatoriju. Poslije Prvog svjetskog rata koncertirao je kao pijanistički virtuoz i dirigent po Europi i Americi interpretirajući vlastita djela. Uz opere i balete skladao je i klavirske koncerte, gudački kvartet, klavirski trio, violinsku sonatu, klavirske cikluse i 40-ak solo - pjesama među kojima i "Šeherezadu".

Večerašnjoj premijeri nazočila je supruga predsjednika Republike Hrvatske gospođa Milka Mesić.

(Hina) xsdju ymć

Pročitajte više