u zagrebačkom hnk-u premijera mjuzikla "priče sa zapadne strane"

U zajedničkoj produkciji Opere, Baleta i Drame Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu večeras je premijerno u HNKu održan mjuzikl "Priča sa zapadne strane", u režiji Stanislava Moše, a pod dirigentskim vodstvom Thomasa Conlina. L

"Priča sa zapadne strane", poznato glazbeno djelo američkoga skladatelja Leonarda Bernsteina, temelji se na ideji Jeromea Robinsa, a ujedinjuje i tekst Arthura Laurentsa i pjesme Stephena Sondeheima, što je poslužilo redatelju za zagrebačku izvedbu.

Praizvedba toga vrlo popularnog mjuzikla koji govori o životu u SAD-u 60-tih godina, bila je u New Yorku 1957. godine, i doživjela je više od 700 izvedbi.

"Jerome Robins prvi je producent i uspješan koreograf mjuzikla koji je u suradnji s Bernsteinom stvorio dostojan pandan Shakespaerovoj tragediji. Premještanje izvorne radnje u suvremenost, isticanje socijalnih motiva i iznošenje problema povezanih s malodobnom delinkvencijom, kombinacija su novih aspekata koji su staroj priči dali novu dubinu. Napisan je na neuobičajen libreto koji se ne može usporediti ni sa čime do danas napisanim u svijetu mjuzikla", navodi se u programskoj knjižici.

Također se ističe kako je "koreograf Robins uspio proporcionalno sadržajno primijeniti balet, ili bolje rečeno plesne elemente, pa 'Priča sa zapadne strane' predstavlja određenu sintezu simfonijskog baleta, dramatskog mjuzikla i simfonijskog džeza".

Glazbenu kvalitetu ove predstave glazbeni kritičari svrstali su u najcjenjenija djela žanra glazbenog kazališta, naglašavajući da upravo takva vrsta mjuzikla pomiče granice razvoja svjetskog glazbenog kazališta.

Thomas Conlin u HNK-u je gostovao ove godine kao dirigent opere "Kći pukovnije", a rad na mjuziklu "Priča sa zapadne strane" njegova je prva premijera u nas.

Koreograf i baletni majstor predstave je Igor Barberić, scenograf Hans Georg Schafer, a kostimografkinja Danica Dedijer-Marčić.

U premijernoj postavi nastupili su: Dalibor Hanzalek, Đani Stipaničev, Ozren Bilušić, Ivo Gamulin, Kristijan Beluhan, Nikša Kušelj, Miljenka Grđen, Marina Gojčeta Silić, Ivan Katić, Božidar Alić, Miro Šegrt, Tomislav Stojković i drugi.

Nakon premijere "Priče sa zapadne strane" u HNK-u se predviđa još pet izvedbi toga popularnog mjuzikla.

(Hina) ta sp



Pročitajte više