U ZAGREBAČKOM HNK-U PREMIJERNO IZVEDENE BALETNE KOREOGRAFIJE RENATA ZANELLE

Premijera baletnih koreografija ravnatelja baleta Bečke državne opere i voditelja tamošnje baletne škole Renata Zanelle održana je večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) što je osma ovogodišnja premijera u toj kazališnoj kući.

Publika je imala priliku vidjeti četiri Zanellijeve koreografije: "Soba" Kevina Volansa, zatim "Adagietto" iz Pete simfonije Gustava Mahlera, "Koncertantni duet" Igora Fjodoroviča Stravinskog i "Prazno mjesto" Jona Hasella i Briana Enoa.

Scenograf i koreograf je Jordi Roig.

Večerašnje koreografije otplesali su: Milka Hribar Bartolović, Jaš Otrin, Edina Pličanić, George Stanciu, Mihaela Devald, Tomaž Rode, Bojana Nenadović, Tomislav Petranović, Mirna Sporiš - Palada, Ivančica Mirošević, Sven Copony, Giulia Ferrari, Alexander Glaz, Ersilia Nikpalj i Ovidiu Muscalu.

Renato Zanella rođen je 1961. u Veroni.

Poslije košarkaške karijere počeo je učiti klasični balet u rodnom gradu koji je nastavio usavršavati u Međunarodnoj baletnoj školi u Cannesu.

Od prve koreografije postavljene 1989. u Stuttgartu radio je koreografije za više od pedeset baleta i za osamdesetak naslova za bečki Balet, a napravio je i mnoge operne produkcije bečkog i berlinskog Državnog baleta.

Bio je član žirija brojnih značajnih baletnih i koreografskih europskih natjecanja, a dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Od 1995. ravnatelj je i vodeći koreograf baleta Bečke državne opere, te voditelj tamošnje baletne škole.

(Hina) xsdju yln

Pročitajte više