u zagrebačkome hnk održan koncert u spomen na tenora josipa gostiča

U spomen na slavnoga slovenskog tenora Josipa Gostiča (1900.1963.) u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu danas je održan koncert na kojemu su, uz orkestar Opere HNK i maestra Zorana Juranića, nastupili mladi solisti zagrebačke i ljubljanske opere.

Koncert je održan u sklopu priredbe ´Gostičevi dani´, a ove godine se održavaju četvrti put u organizaciji zagrebačke i ljubljanske opere, Kulturnog društva ´Jože Gostič´ iz Homca, te Društva prijatelja zagrebačke Opere.

Prije današnjega zagrebačkog koncerta u sklopu ´Gostičevih dana´ održano je nekoliko vrijednih priredaba. Opera zagrebačkoga HNK 27. veljače i sinoć izvela je operu ´Simon Bocanegra´, a 2. ožujka u Domžalama, nedaleko od Homca, koncert su održali solisti ljubljanske i zagrebačke opere.

Sinoć je također u ljubljanskoj Operi Gostiču u čast izvedena opera ´Luisa Miller´.

Na današnjem koncertu u zagrebačkom HNK-i nastupili su mladi operni pjevači iz Ljubljane Zdenka Gorenc, Rebeka Radovan, Saša Čano, Jure Kušar i Slavko Savinšek, te zagrebački pjevači Sofia Ahmed, Adela Golac-Rilović, Tvrtko Stipić, Saša Ivaci i Luciano Batinić.

Desetero mladih pjevača izvodilo je ulomke i arije iz djela Verdija, Mozarta, Wagnera, Giordana, Biseta, Bellinija, Puccinija i drugih.

Isti koncert, kako su najavili organizatori, održat će se 14. ožujka u ljubljanskoj Operi.

Tenor Josip Gostič debitirao je 1929. u ljubljanskoj Operi, gdje je bio i angažiran. Godine 1937. postao je prvakom zagrebačke Opere i bio je stalni gost bečke Državne opere. U bogatoj umjetničkoj karijeri pjevao je gotovo cijeli tenorski repertoar od poznatih djela Rosinija, Wagnera i drugih, a posebice se istaknuo u oratoriju.

Josip Gostič dao je velik doprinos Operi zagrebačkoga HNK tumačeći, osim djela iz svjetske glazbene literature, i djela hrvatskih majstora, osobito Jakova Gotovca, Vatroslava Lisinskog i drugih.

Pročitajte više