U Zagrebu počela Treća europsko-američka škola forenzičke genetike

U ZAGREBAČKOM hotelu Opera danas je s radom počela Treća europskoamerička škola iz forenzičke genetike, na kojoj će u iduća četiri dana najpoznatiji svjetski stručnjaci predstaviti najnovija otkrića u području forenzike i kliničkosudske genetike.

Skup je okupio više od 400 sudionika i 70 predavača iz pedesetak zemalja, među kojima i stručnjake iz prestižne američke Mayo klinike za naprednu molekularnu i staničnu medicinu, koji će predstaviti nova saznanja u liječenju najtežih bolesti.

Organizatori skupa su profesor na američkom Sveučilištu "George Washington" Moses Schanfield i voditelj laboratorija za kliničku i sudsku genetiku KB Split Dragan Primorac, a predavanja su podijeljena na sudsko-medicinsku i kliničku sekciju.

U izjavi za novinare Primorac je rekao da je vrijednost skupa o tome što forenzičari i genetičari mogu zajednički, teorijski i praktično, predstaviti rezultate najnovijih istraživanja.

"Riječ je o znanstvenom obuhvaćanju genetike i forenzike, bilo u otkrivanju počinitelja kaznenih djela i uspostavi baze podataka kao izvora za njihovo otkrivanje, bilo u primjeni modernih forenzičkih tehnologija, poput onih kod identifikacije ratnih žrtava primjenom DNA analize", kazao je Primorac.

Voditelj laboratorija za staničnu i molekularnu medicinu na američkoj Mayo klinici Stanimir Vuk-Pavlović rekao je da će na skupu biti predstavljeni rezultati najnovijih istraživanja na području genetske medicine.

To se posebno odnosi na eksperimente u genetskoj i staničnoj terapiji, koji će, drži Vuk-Pavlović, u budućnosti omogućiti uspješno liječenje zloćudnih oboljenja i metaboličnih bolesti te transplataciju ljudskih organa.

Za srijedu je najavljen dolazak Henrya Leea, u svijetu danas napoznatijeg forenzičara.

(Hina) tr AZ

zdravs

Pročitajte više