U Zagrebu se borovi uništavaju. U Beču se na njih griju

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

DOK se u Zagrebu božićna drvca nakon blagdana kompostiraju, u glavnom gradu Austrije iskorištavaju se za proizvodnju električne energije i centralno grijanje.

Bečko komunalno poduzeće za zbrinjavanje otpada (MA 48) organizirano prikuplja iskorištena božićna drvca koja se potom iskorištavaju za proizvodnju električne energije i centralno grijanje, a prikupljanje traje do 13. siječnja.

Lani je tako proizvedena energija za opskrbu tisuću bečkih domaćinstava električnom energijom i oko 2400 domaćinstava centralnim grijanjem, priopćili su u četvrtak iz Inozemnog ureda Grada Beča.

"Ove godine u Beču postoje 534 javna mjesta za prikupljanje božićnih drvaca, a zaposlenici MA 48-odjela apeliraju na građane da borove donesu bez nakita i ukrasa", stoji u priopćenju.

Prošle godine Beč je prikupio 757 tona, odnosno 173.000 komada božićnih drvaca, a proizvedena je energija bila dovoljna za opskrbu 1060 domaćinstava električnom energijom i 2470 domaćinstava centralnim grijanjem cijelih mjesec dana.

U Zagrebu raskićena božićna drvca prikuplja tvrtka Zrinjevac, a građani ih odlažu na zelene površine u blizini domova, pri čemu se traži od njih da ne ometaju promet niti zaklanjaju prolaz pješacima.

Prikupljeni materijal pretvara se u kompost, a postoji i mogućnost zbrinjavanja živih božićnih drvaca.

Pročitajte više